Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export stijgt 8%

Citrusproductie Marokko stijgt 6%

Het citrusexportseizoen in Marokko is begonnen. Het seizoen, dat loopt van november tot eind juni, belooft veel goeds. Er is het afgelopen jaar genoeg regen gevallen (de citrusteelt is voor water voor 70% afhankelijk van water afkomstig uit stuwmeren en voor 30% van grondwater) en de productiehoeveelheid is toegenomen door 1200 ha nieuwe beplanting. Volgens het ministerie van Landbouw stijgt de citrusproductie dit jaar met 6% ten opzichte van het voorgaande seizoen, met een hoeveelheid van 1,86 miljoen ton.

De sinaasappelproductie wordt geschat op 975 000 ton, wat 52,3% is van de totale citrusproductie. Men verwacht 496 000 ton van de variëteit Maroc Late (44%) en 375 000 (35,5%) van de Navel. Het kleine citrus neemt ook een belangrijke deel in van het totaal met een hoeveelheid van 764 000 t, waarvan 509 000 t clementines. De nieuwe variëteiten als Nour, Nules en Afourer worden respectievelijk geschat op 95 000, 84 000 en 43 000 ton. Souss blijft de belangrijkste regio wat betreft de productie van de citrusvruchten. Dit seizoen verwacht zij een totale productie van 744 000 ton, dit is 40% van het landelijke totaal. De regio Souss wordt gevolgd door El-Gharb met 336 000 ton, Tadla (272 000 t), Oriental (269 000 t), Haouz (140 000 t) en Loukkos (35 000 t).

Volgens Aspam zal de toename van het aanbod zich vertalen naar een exporttoename van 8%. Toch heeft Marokko op 1 december nog maar 110 000t (met name clementines) geëxporteerd, tegen 160 000t in dezelfde periode vorig jaar. Deze vertraging is geen reden tot verontrusting volgens Ahmed Derrab, algemeen secretaris van Aspam. Ook niet wanneer op de traditionele markten als gevolg van de crisis een daling van de vraag is geconstateerd. Verschillende andere contacten zijn inmiddels sterker geworden, zoals die met Noord-Amerika, die nu al 12% van de export op zich neemt, evenals de contacten met de nieuwe markten als Bulgarije, Hongarije, Polen en Litouwen. De Marokkaanse producenten richten zich ook steeds meer op Azië en met name China, waar inmiddels de citrus verkrijgbaar is in de supermarkten in Shanghai.

De algemeen secretaris geeft verder aan dat er op de traditionele markten zelf genoeg te corrigeren is. “De markten als Groot-Brittannië, Duitsland en de Benelux zijn ergens verwaarloosd. Dit komt doordat het afzetgebieden zijn waar Spanje ons last bezorgd en waar we bij gebrek aan productiegroei niet hebben kunnen ingrijpen”, zegt Ahmed Derrab. Ook wijst hij erop dat er beter geïnvesteerd moet worden in de Russische markt, die in 2010-2011 de helft van de Marokkaanse export tot zich nam.



Er wordt dit seizoen een export verwacht van 1,3 miljoen ton (waarvan 220 000t clementines). De overige hoeveelheid is bestemd voor de binnenlandse markt, waar de directe consumptie door particulieren erg groot is en profiteert van het feit dat andere producten als de appel of de banaan, duur zijn. Toch klagen professionals over de belasting die hen opgelegd wordt door de groothandelsmarkt, zonder dat hier volgens hen redelijke redenen voor zijn. Ook wordt er geklaagd over de staat van de logistieke middelen. Daarbij voegen ze dat er een knelpunt wordt gevormd door de niet-gestructureerde markten en de toename van het aantal tussenpersonen. “In tegenstelling tot wat men gelooft, neemt de grote distributie in Marokko niet meer dan 15000 ton in totaal op per jaar”, aldus Ahmed Derrab.

Aspam geeft aan dat de vraag voor het lopende jaar aanwezig is, maar dat zij hoopt dat zij zal toenemen, met name de vraag naar de variëteit Maroc Late. De grote vraag is nog wat de prijzen zullen doen. De clementine wordt gerekend ergens tussen 0,49 en 0,81€/kg en de sinaasappel tussen de 0,25 en 0,57 €/kg. Marokko voorziet een citrusproductie van meer dan 2,9 miljoen ton in 2020. 
Publicatiedatum: