"Yvonne Cooiman: "Afnemers lachen er een beetje om"

Oproep Roemeense president tot boycot Nederlandse AGF heeft geen gevolgen

Tholen - Afgelopen week riep de Roemeense president Traina Basescu op tot een boycot van Nederlandse groenten en fruit, als reactie op de opstelling van Nederland om Roemenië en Bulgarije toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. "Ik vind het een goede zaak om geen Nederlandse groenten meer te kopen. Ik vermijd zelf zo veel mogelijk die groenten", zei hij op 11 december tegen journalisten van het Roemeense dagblad România Liberă, flanerend langs de marktstalletjes.Deze uitspraak heeft echter weinig effect gehad op de export van Nederlandse groenten en fruit. Zo zegt Yvonne Cooiman van Cooiman Fruit Handel uit Benschop -en exporteur op Roemenië - geen enkele last te hebben van de opstelling van de president. "Vooropgesteld, wat zijn er nou eigenlijk voor Nederlandse groenten op de markt. Het is bijna allemaal re-export, dus volgens mij is de Roemeense president niet zo goed op de hoogte."

"Het kwalitatief goede product dat ze zelf telen, wordt geëxporteerd en alleen de tweedeklas binnenlandse productie zie je terugkomen in de marktstalletjes, dus zoveel keus hebben ze niet", vervolgt de exporteur." Yvonne heeft het wel met haar Roemeense afnemers over deze kwestie gehad, maar die nemen de uitspraken van hun president ook niet al te serieus. "Ze lachen er een beetje om!"

Johan van der Reest van VDR Onions uit Tollebeek exporteert later in het seizoen geregeld uien naar Roemenië. "Dit seizoen hebben wij Roemenië nog niet beleverd en dat zal voor veel Nederlandse uienexporteurs gelden, of het moet een verdwaalde vracht zijn, want Roemenië komt pas later aan het seizoen aan bod."

Wel weet Johan dat er eerder dit jaar, toen de Schengenkwestie ook speelde, dat vrachtwagens met Nederlandse groenten en fruit werden geweigerd bij de Roemeense grens. "Maar de Roemeense president kan wel zoiets zeggen, maar hij mag natuurlijk gewoon geen Nederlandse groenten weigeren. En als de Roemenen een goede kwaliteit Hollands product wensen met een mooie verpakking, dan kopen ze die gewoon."

Ook Nederlandse politici in het Europarlement en de Tweede Kamer bemoeiden zich de afgelopen week met de kwestie. Zo deelde Esther de Lange een pakket Nederlandse groenten uit aan haar Roemeense collega-Europarlementariërs. Ook CDA Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel stelde hierover vragen aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. "Zo zijn we niet getrouwd", zei Ormel over de oproep van Basescu. Volgens hem kunnen de Roemenen beter werk maken van het bestrijden van corruptie in eigen land dan zijn pogingen om de Nederlandse groenten te weren.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.