Spanje: Protesten bij Duitse retailers

Zo'n vijfhonderd boeren, opgeroepen door de agrarische organisatie COAG, protesteerden deze week in El Ejido tegen de Duitse discounters die zij beschuldigen van het stellen van prijzen die ruim onder de productiekosten liggen. De producenten leden in het afgelopen decennium aan een daling van 18 punten in het winst-niveau, terwijl ze moesten blijven investeren in modernisering van systemen en kwaliteitscontroles van producten, volgens de vakvereniging.

De boeren verzamelden zich vlakbij het bedrijf dat groente en fruit commercialiseert om tien uur 's morgens en gingen vanaf daar richting verschillende Duitse supermarktketens - Aldi en Lidl - en een Franse - Dia - die zij dwongen hun winkels te sluiten. Demonstranten bij de Aldi gooiden met komkommerdozen om hun woede over de lage prijzen duidelijk te maken. Ook courgettes, tomaten en paprika's behoren tot de producten die voor een te lage prijs verkocht worden.

"Duitse bedrijven en het Europese landbouwbeleid veroorzaken deze situatie," aldus Miguel Lopaz, de secretaris-generaal van COAG, tevens leider van de protestactie en de nationale woordvoerder voor groente en fruit. Volgens laatstgenoemde verloor Almeria¡, een van 's werelds grootste regio's in tomatenproductie, onderhandelingscapaciteiten doordat de prijzen al vastgesteld waren door deze ketens die, naar zijn mening, een bedreiging zijn voor het bestaan van de sector.

Gisteren was de tweede protestdag die georganiseerd werd door COAG van deze maand. Afgelopen zaterdag staakte de gehele sector en kondigden zij gelijksoortige acties aan voor december. Of het een reactie is of niet, sinds maandag hebben distributieketens de prijzen die betaald worden aan producenten behoorlijk verhoogd, soms zelfs met 20 cent per kilo. 

Bron: Elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.