Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
STAP: bundelen tot 2 à 4 grote organisaties voor velen streefbeeld

"Breed draagvlak aanbodsbundeling onder telersverenigingen, maar grote verschillen in visie"

STAP houdt op 12 januari een presentatie over de eindresultaten en de vervolgacties. Dit gebeurt tijdens de nieuwjaarspresentatie op 12 januari. De locatie is nog niet bekend, maar het zal centraal in het land plaatsvinden, aan het begin van de avond. Reserveer die datum alvast in uw agenda. Aanmelden is al mogelijk

Hoe staat het met de vier vervolgacties?

Begin oktober heeft Stichting STAP de resultaten van de onderzoekscommissie gepresenteerd met de belofte om dit jaar nog vier van de genoemde vervolgacties uit te werken. U heeft uw steun daarvoor massaal uitgesproken door het zetten van uw handtekening. Hieronder leest u nogmaals kort wat die stappen zijn en wat de actuele stand van zaken is.

Visie, kennis en gedrag (1)

Voor, door en met telers de kennis over afzet vergroten én van daaruit een collectieve visie ontwikkelen op de internationale afzet van glasgroenten


In de eerste workshops hebben ruim 40 ondernemers met elkaar ervaringen gedeeld over ketensamenwerking. Er zijn zeer bruikbare ideeën en suggesties aangedragen die zeker een plaats zullen krijgen in de activiteiten die Stichting STAP in 2012 zal gaan ontwikkelen. Vanaf 15 december start de serie van tweede workshops. Voor het bijwonen van workshop 2 is het niet noodzakelijk dat u bij de eerste aanwezig bent geweest. U kunt zich via psa@syntens.nl of 06-225 172 34 aanmelden voor de volgende workshops:
• donderdag 15 december (13.30-16.30 uur) in Pijnacker (Gebroeders Duijvestijn)
• donderdag 22 december (13.30-16.30 uur) in Honselersdijk (Tomato World)
• donderdag 12 januari (13.30-16.30 uur) in Den Bosch (ZLTO)
• donderdag 19 januari (13.30-16.30 uur) in Pijnacker (Gebroeders Duijvestijn)

Samenvoeging afzetorganisaties (2)

In beeld brengen van de mogelijkheden van samenvoeging van afzetorganisaties in de Nederlandse afzet van glasgroenten


Als eerste zijn feiten over de afzet van glasgroenten verzameld via openbare bronnen, waaruit blijkt dat het transparante speelveld niet zomaar is te vinden. Als tweede zijn er besloten interviews gehouden met zowel coöperatieve als particuliere afzetorganisaties. Nagenoeg alle partijen zijn het over eens: het is voor alle schakels in de keten helder dat een structureel gezonde afzetsituatie alleen door ketensamenwerking gerealiseerd kan worden, in combinatie met horizontale samenwerking (telers met telers, handel met handel) maar wel volgens nieuwe spelregels.

Horizontale bundeling (3)

De mogelijkheden voor horizontale bundeling van producenten (telersverenigingen - TV’s) uitwerken en beoordelen


Uit de 10 verwerkte enquêtes en de 10 gesprekken met bestuurders van telersverenigingen is duidelijk geworden dat er een breed draagvlak is voor een verdere bundeling van het aanbod, waarbij samenwerken met handelsbedrijven gewenst is. Wel zijn er grote verschillen in visie zichtbaar: sommige verenigingen willen zelf regie blijven voeren over de afzet en zien de handelshuizen als serviceprovider en andere verenigingen leggen de regie over de afzet neer bij de handelshuizen. Het bundelen tot 2 tot 4 grote organisaties is voor velen het streefbeeld. De vorm waarin is niet het belangrijkste, mits GMO-proof.

Landelijk platform (4)

Het doorontwikkelen van STAP en daarmee een platform inrichten voor Nederlandse glasgroententelers

Op basis van de ingevulde vragenlijsten is duidelijk geworden dat landelijk overleg over versterking afzet nuttig is. Een goed signaal voor STAP om met volle kracht door te gaan. Tevens blijken veel organisaties bereid mee te doen in het verzamelen en delen van marktinformatie. Alle suggesties worden gebruikt in het ontwerp van een systeem voor het monitoren van markt en prijsinformatie. Daarnaast wordt onder andere gewerkt aan een gedragscode voor afzet en aan het uitwerken van de missie, visie, activiteiten doelstellingen en financiering van STAP voor de periode 2012 – 2015.

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door het bestuur van stichting STAP, dat bestaat uit Jan Zegwaard (voorzitter, Greenco), Dirk van der Kaaij (Van der Kaaij Group), Ilse Lensink (Seasun), Wim Grootscholte (4Evergreen), Angeline Grubben (Korte Hei BV), Peter Duijvestijn (Gebroeders Duijvestijn), Geert Koppens (Tielebeek B.V.), Aad van Dijk jr. (Van Dijk Bedrijven), Dennis Barendse (Quality Care), Anton Varekamp (Kwekerij De Westhoek), Arthur van Geest (Komkommerkwekerij Van Geest), Jan Willem Vedder (Kwekerij Vedder), Aad Dukker (Kwekerij Dukker), Edwin de la Combé (CombiVliet) en Johan Reedijk (Kwekerij de Westerschelde).

De Initiatiefgroep wordt ondersteund door Dick Hylkema (LTO Noord Glaskracht) en Richard van der Maden (secretaris, ZLTO) en is bereikbaar via richard.van.der.maden@zlto.nl

Bron: Nieuwsbrief STAP

Publicatiedatum: