Maximale uitbetaling over een volume van 861.400 ton

Geconsolideerde jaaromzet Agrico op recordhoogte

Met een geconsolideerde omzet van € 304 miljoen bij 861.400 ton product heeft de Agricogroep boekjaar 2010-2011 afgesloten met een recordomzet. De financiële omzet lag 30,6 procent hoger dan vorig boekjaar. Agrico heeft vrijwel het gehele in de markt behaalde resultaat uitbetaald aan haar telers. Uiteindelijk resulteerde dit in een kleine plus onder de streep van € 287.200.

Op voorstel van directie en raad van beheer heeft de ledenraad donderdag de jaarrekening 2010- 2011 vastgesteld, onder verlening van decharge aan directie en raad van beheer. Een boekjaar dat werd gekenmerkt door weersomstandigheden in Europa die een enorme invloed hadden op de opbrengsten van vele landbouwgewassen en daardoor ook op de prijzen. De vraag naar pootgoed was vanaf het begin goed. Ondanks de enorme opbrengsten bij de pootaardappelen, was de markt goed met hele hoge prijzen. In volume werd bijna een recordomzet behaald. De gemiddelde uitbetalingsprijs kwam op € 32,06 per 100 kg voor alle rassen, inclusief de gemiddelde premie, klasse S tot en met A, maat 28/55. De totale gemiddelde financiële opbrengst per hectare kwam uit op ruim € 14.300.

In de herfst van 2010 waren de zorgen groot of alle consumptieaardappelen wel gerooid konden worden. De oogstomstandigheden waren zeer moeizaam en uiteindelijk is een klein deel van de industrieaardappelen in de grond blijven zitten. Naast de afzet naar de industrie is ook een volume geëxporteerd naar vooral Rusland. Conform het beleid van de afgelopen jaren had Agrico ook voor oogst 2010 het gebruikelijke percentage voorverkocht. Doordat er aardappelen in de grond bleven zitten en bovendien de netto-opbrengsten tegenvielen, is de voorverkoop uiteindelijk relatief hoog uitgevallen. Al met al heeft dit geresulteerd in een tegenvallende poolprijs ten opzichte van de gemiddelde beursprijs.

De kilogramopbrengsten per hectare bij de tafelaardappelen lagen in het boekjaar 2010-2011 iets onder het niveau van het vorige seizoen. De markt kenmerkte zich door pieken en dalen in de exportmarkt, die voornamelijk werd bepaald door de afzet naar Rusland. Uiteindelijk resulteerde het geheel in een goede financiële opbrengst per hectare. Hoewel de kilogramopbrengsten van de biologische consumptieaardappelen op een iets lager niveau uitkwamen dan het voorgaande
seizoen, lagen de uitbetalingsprijzen uiteindelijk wel op een hoger niveau.

Dochters en deelnemingen presteerden financieel zeer goed. Daarmee leverden zij ook dit boekjaar een belangrijke bijdrage in de gerealiseerde uitbetalingsprijzen. De komende periode zal er veel moeten gebeuren in de aardappelafzet. Het seizoen is door lage prijsniveaus al uitdagend, maar de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika geeft nog een extra dimensie aan zo’n seizoen. Als het allemaal nog niet genoeg is, hebben we ook nog de eurocrisis die zorgt voor veel onzekerheid. Al met al een uitdagend perspectief voor Agrico, haar medewerkers, haar telers en haar (inter)nationale ketenpartners.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.