Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
special jaaroverzicht juni

Grote gevolgen EHEC-crisis; bron blijft een raadsel


De Nederlandse komkommertelers zijn boos, nu alles erop lijkt te wijzen dat Duitsland ten onrechte de komkommer heeft aangewezen als verspreider van de EHEC-bacterie. Per week lijden telers in ons land dertig miljoen euro schade, omdat de komkommerverkopen drastisch zijn gedaald. "We vragen ons af hoe ze in Duitsland de boel onderzoeken en de zaken naar buiten brengen. Het is ongelooflijk dat ze elke keer op een verkeerd spoor zitten met alle gevolgen van dien", stelt de woordvoerder van de belangenbehartiger voor de Nederlandse tuinbouwsector.


De precieze economische impact van de EHEC-uitbraak in Duitsland - mogelijk veroorzaakt door een besmette partij Spaanse komkommers - voor de Nederlandse (glas)groentesector is op dit moment nog moeilijk in te schatten. Wel zullen de economische gevolgen groter worden naarmate er langer onduidelijkheid blijft bestaan over de definitieve oorzaak van de besmetting en de mogelijke bron.


De komkommertijd zorgt voor drukte bij Renes AGF Recycling Services. Ladingen komkommers in kratten liggen er inmiddels in de loods van het Barendrechtse handelscentrum Renes AGF Recycling Services opgestapeld. Allemaal klaar om vermoest te worden tot een soort yoghurt. "Er zijn de afgelopen dagen al honderden tonnen aangeleverd."

De bron blijft een raadsel. Komkommers en tomaten blijken niet de bron te zijn. Vervolgens worden op een partij rode bietenspruiten, afkomstig van een Nederlandse teler, in Duitsland EHEC- bacteriën aangetroffen. Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt.



De Duitse autoriteiten zien taugé en andere kiemgroenten als mogelijke verspreidingsbron van de EHEC-darmbacterie. Deze kiemgroenten worden meestal rauw verwerkt in salades. Dit maakte de minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann, bekend tijdens een persconferentie. Het staat echter nog niet vast dat taugé inderdaad de boosdoener is. De meeste kiemgroenten komen van een bedrijf uit Uelzen.

Het Russische importverbod dat ingegaan is op 2 juni houdt de AGF-sector in zijn greep en heeft grote gevolgen voor de telers en handel. Ondertussen zijn er meerdere landen die aarzelen bij de koop van groenten uit de EU, zoals verschillende landen uit het Midden-Oosten en Qatar. Ook vanuit de VS en Canada wordt er extra gecontroleerd op Europese groenten. De Nederlandse groentehandel doet er alles aan om de export en consumptie van Hollandse groenten op peil te houden. In samenwerking met de nVWA is er daarom een EHEC-vrij-verklaring opgesteld.

Albert Jan Maat heeft gistermiddag in Luxemburg namens Copa-Cogeca een klemmend beroep gedaan op de Europese Commissie om de door de EHEC-crisis gedupeerde tuinbouwsector te hulp te schieten. In gesprek met Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft de voorzitter van LTO Nederland aangedrongen op een EU-noodfonds om schade te vergoeden en het vertrouwen van de consument terug te winnen.


Telers voeren acie met duizenden liters komkommersmootie de naam Kom Op! Deze flesjes werden verspreid op NS Stations en verschillende andere plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Alle grondstoffen, mankrachten en fabriekscapaciteit worden gratis ter beschikking gesteld door sponsoren. De flesjes zullen worden uitgedeeld door komkommertelers, andere direct betrokkenen en vrijwilligers. De actie blijkt een succes.

Rusland handhaaft het importverbod op groenten uit de Europese Unie omdat Europese autoriteiten in de ogen van de Russen hebben gefaald duidelijkheid te verschaffen over de herkomst van de uitbraak.

De lidstaten en de Europese Commissie hebben dinsdag 14 juni 2011 een akkoord bereikt over het noodfonds voor telers die schade hebben geleden door de EHEC-uitbraak in Duitsland. De regeling is voor de volgende producten: komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgettes. De vergoeding wordt gegeven voor bijvoorbeeld het uit de handel nemen van producten of door niet te oogsten of door groen te oogsten (nog onrijpe vruchten plukken). Ook telers die geen lid zijn van een telersvereniging kunnen een beroep doen op het noodfonds.

Het door de EU ingestelde noodfonds van € 210 miljoen euro is weliswaar een belangrijke stap richting marktherstel, maar dekt onvoldoende de schade bij de telers, laat LTO Nederland weten. Het vergoedt gedeeltelijk de schade voor het niet in de markt brengen van producten, maar niet de schade voor de slechte prijsvorming. Bovendien vallen niet alle producten onder de regeling.


Op 20 juni publiceerden we een update over de stand van zaken EHEC-bacterie. Hierin staan onder andere de GMO-regeling, EU-noodfonds en compensatie. Uit de update van 29 juni blijkt dat er nog geen verlenging van het noodfonds komt en geen compensatie handelsbedrijven.

De EHEC-crisis haalt op 22 juni de voorpagina's van de landelijke media niet meer. Voor producenten en handelaren in vruchtgroenten is het drama echter nog niet ten einde. Waar telers zich deels kunnen beroepen op een Europees Noodfonds, staan handelsbedrijven met lege handen. En het eind is nog niet in zicht. Rusland houdt de grens gesloten en het consumentenvertrouwen in Duitsland neemt maar langzaam toe. Staatssecretaris Henk Bleker maakt in Nieuwsuur bekend dat hij verwacht dat de grens binnenkort weer weer open zal gaan. De handel blijft voorlopig echter nog complex verlopen.

De EHEC-crisis domineerde het AGF-nieuws in juni maar er gebeurde nog meer:


The Greenery maakt de benoeming van mevrouw Cindy van de Velde-Kremer tot Directeur Benelux bekend. Vanaf 1 juli 2011 zal Cindy van de Velde-Kremer de functie op zich nemen. Mevrouw Van de Velde-Kremer is sinds 2007 in dienst van The Greenery als Directeur Human Resources. Sinds januari 2010 is zij daarnaast Algemeen Directeur bij Naturelle, de Biologische tak van The Greenery.


Cor Disselkoen is uitgeleverd aan Polen en sinds gisteren op borgtocht vrij. Zo gaat de Nederlandse overheid om met haar staatsburgers. Op een achteraf stukje van Schiphol-Oost, ver uit het zicht van de normale reizigers, werd de 64-jarige Cor Disselkoen in de boeien geslagen, in een Pools militair vrachtvliegtuig gepropt en uitgeleverd aan Polen.


Hercuton realiseert een nieuw distributiecentrum Kivits Drunen. Eigenlijk was Kivits Drunen b.v. van plan hun nieuwe distributiecentrum in Waalwijk in staal te bouwen. Maar een kennismaking met het betonbouwsysteem van Hercuton deed de weegschaal in de andere richting doorslaan. Directeur Jeroen de Bonth van Hercuton en directeur Rob van Opzeeland van Kivits Drunen vertellen in 'Stedenbouw' waarom.

Inova Fruit BV maakt de benoeming van de heer John van Os tot Sales Manager Inova Fruit Verkoop bekend. Vanaf 18 juli 2011 zal John van Os de functie op zich nemen. De heer John van Os was sinds augustus 2010 in dienst van J.M. Levarht & Zn te Aalsmeer als Inkoper Hard- en Zachtfruit en Vollegrondsgroenten. Voor die tijd was hij onder meer in dienst van The Greenery als Verkoopleider Hardfruit.


Enza Zaden heeft vorige week haar Braziliaanse dochteronderneming officieel geopend. Enza Zaden Importação e Exportação de Sementes Ltda werd in mei vorig jaar juridisch opgericht. Vanaf vorige week is Enza Zaden Brazilië ook officieel geopend en is het bedrijf operationeel met vijf medewerkers.