Sinds deze week is er een nieuwe Europese wet voor etikettering van voedingsmiddelen van kracht. De wet 'Verstrekking voedselinformatie aan consumenten' verplicht ook Nederlandse fabrikanten om op het etiket van een product een aantal nieuwe zaken te vermelden. Het gelijk trekken van de informatie op een etiket maakt het voor consumenten makkelijker om verschillende producten met elkaar te vergelijken.
Enkele belangrijke wijzigingen van deze nieuwe wet zijn:
Verplichte vermelding van de voedingswaarde
Zo kun je zien hoeveel energie (calorieën), vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout zitten er per 100 gram of 100 milliliter in een product.
Transparante informatie
Tekst en beeld mogen niet misleidend zijn. Neem bijvoorbeeld 'analoogkaas', een goedkopere variant op echte kaas. Consumenten moeten op het etiket kunnen zien dat er analoogkaas verwerkt is in een product. Een ander voorbeeld is 'plakvlees'. Op het etiket moet vermeld worden dat het vlees is samengesteld uit meerdere stukken.
Land van oorsprong
Op verpakkingen met vers of bevroren vlees van varkens, schapen, geiten en/of gevogelte moet het land van oorsprong vermeld staan. Momenteel is dit al verplicht voor rundvlees. Hoe precies is nog onderwerp van discussie.
Allergenen duidelijker vermeld
De allergenen moeten duidelijk op het etiket staan. Voor producten in de losse verkoop moeten de allergenen ook vermeld worden.
Goed leesbare informatie
Er zijn minimale eisen gesteld aan de lettergrootte, zodat het etiket voor iedereen duidelijk leesbaar is. Fabrikanten hebben drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen en de etiketten aan te passen. Voor de verplichte vermelding van voedingswaarden geldt een overgangstermijn van vijf jaar.
Bron: Voedingscentrum


Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- Belastingdienst wantrouwt groentenhandelaar die weinig winst maakt, maar legio panden bezit
- Waarom rijden ze anders vanuit Brabant helemaal naar Grootebroek? Er gaan miljoenen in om"
- "Het wordt tijd voor een aparte productcategorie voor de kneusjes"
- Kivits-Goes Handling neemt twee koelhuizen over van Fresh Pack Logistics
- Van Trier en Breston sluiten miljoenendeal