belasting op voedingsmiddelen omhoog

RVZ wil preventiefonds

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil dat minister Schippers van VWS een preventiefonds opricht. Uit dat fonds moeten goede plannen van gemeenten en verzekeraars betaald worden om ziekten te voorkomen. Dat staat in het advies Preventie van welvaartsziekten (.pdf), dat vandaag verschenen is. Minister Schippers gaat in een voorlopige reactie niet in op het verzoek van de RVZ.

Naast het preventiefonds wil de raad dat de belasting op voedingsmiddelen omhoog gaat om te veel eten te ontmoedigen. De belasting op arbeid zou dan kunnen dalen. Volgens de RVZ scheelt dat gezondheidsschade en levert het banen op. Ook zou het nut van een vettax op ongezond eten onderzocht moeten worden. Daarnaast vindt de RVZ dat de accijns op tabak en op sterke drank verder omhoog moet.

Tenslotte zegt de raad dat de minister meer moet doen aan gezondheidsbescherming. Vooral de jeugd heeft daar recht op. Rookvrije schoolpleinen en vermindering van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen zouden daarbij helpen.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.