EU: nieuwe nitraatnormen voor groenten vastgesteld

Vanaf 1 april 2012 geldt er in de Europese Unie voor het eerst een nitraatnorm voor rucola. Ook bij andere groentesoorten zoals spinazie of sla worden de maximaal toegestane nitraatwaarden gewijzigd. Bij deze groenten gaan de wijzigingen echter al op 24 december 2011 in. De wijzigingen in de verordening 1881/2006, die gaat over de maximumgehaltes aan nitraat in levensmiddelen, werden pas geleden bekend gemaakt door de Europese Unie.

Voor het maximumgehalte bij rucola wordt er onderscheid gemaakt tussen de oogstperiode van 1 oktober tot 31 maart en tussen de oogstperiode van 1 april tot 30 september. In de eerstgenoemde periode mag de nitraatwaarde op maximaal 7.000 mg per kg liggen, in de andere periode is dit maximaal 6.000 mg per kg.

De nitraatwaarde van verse spinazie mag het hele jaar door maximaal 3.500 mg nitraat per kg bedragen. Voor diepgevroren of bevroren spinazie blijft de maximale nitraatwaarde van 2.000 mg per kg ongewijzigd. Verse sla, die tussen 1 oktober en 31 maart onder glas of folie geteeld is, mag voortaan een nitraatwaarde van maximaal 5.000 mg nitraat per kg bevatten. Voor verse sla uit de volle grond ligt deze waarde op maximaal 4.000 mg nitraat per kg.

Verse sla die tussen 1 april en 30 september onder glas of folie geteeld is, mag nog maximaal 4.000 mg nitraat per kg bevatten. Voor verse sla uit de volle grond geldt een maximum van 3.000 mg nitraat per kg. Bij ijsbergsla uit beschutte teelt onder glas of folie mag de waarde op 2.500 mg nitraat per kg liggen. Voor ijsbergsla uit de volle grond ligt de maximale waarde op 2.000 mg nitraat per kg. 

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven