Special jaaroverzicht mei

En toen brak de (EHEC-)pleuris los...


Op 1 mei werd het hoogste punt van de nieuwbouw van Aartsenfruit in Venlo bereikt. Dit heuglijke feit werd officieel gevierd met het hijsen van de vlag en een toast. "We hebben de kans om zelf een pand neer te zetten, met onder andere meer ruimte, niet aan ons voorbij laten gaan", sprak Jack Aartsen de aanwezigen toe.


Op 1 mei overleed Martien Levarht op 69-jarige leeftijd. Martien was medevennoot van J.M. Levarht en Zn.. Hij heeft met zijn tomeloze inzet een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het bedrijf en is tot het einde zeer betrokken geweest.

Op ABC Westland heeft zich een nieuw bedrijf gevestigd: HTP Fresh. Darek Kruk is met zijn collega's Roy- en Rayiff het import- en exportbedrijf gestart, vanuit het pand van Anaco Greeve. HTP Fresh zal zich voornamelijk richten op de import van Turkse groenten en fruit, aangevuld met product uit Griekenland en Israël. "Mijn compagnon heeft een vestiging in Turkije en zo kunnen we snel schakelen. De Turkse tuinbouw zit duidelijk in de lift en wij zullen ons dan ook richten op het totale Turkse groenten- en fruitpakket", zegt Darek.


Sinds vrijdag 13 mei bevindt AC Reijgersberg BV zich in surseance van betaling. Door slechte marktomstandigheden en aanhoudende liquiditeitsproblemen zag de directie helaas geen andere uitweg meer. De afgelopen weken is met man en macht gewerkt aan oplossingen om de problemen het hoofd te kunnen bieden, maar dit tevergeefs. In overleg met de bewindvoerders is besloten op dinsdag 17 mei 2011 het faillissement van de onderneming aan te vragen.

Hispa Fruit B.V. en Staay Food Group, hebben overeenstemming bereikt over de overname door Staay Food Group van 70 % van de aandelen van Hispa Fruit B.V. De overige 30 % van de aandelen blijven in handen van de oprichter van Hispa Fruit, Miguel Gonzalez. Ook het belang dat Hispa Groep heeft in Agricola Agromonte S.A., een ananasfarm van ongeveer 2.500 hectare in Costa Rica, zal worden overgenomen door Staay Food Group en wordt ondergebracht in Hispa Fruit B.V.. Wij vroegen de reactie van Rien Panneman, Miguel Gonzalez en Willem Baljeu


We schrijven 20 mei. Let wel, het is nog voor de EHEC-crisis, maar de paprikamarkt heeft wederom te maken met lage prijzen. "Moet het dan nog slechter gaan, voordat we de koppen bij elkaar steken?", vraag Wim Grootscholte zich op deze site af. "Gisteren bleven de prijzen steken op een niveau van 1,25 euro voor de rode paprika's, 1,10 euro voor de gele en 0,70 euro voor de groene. Dat zijn toch geen prijzen!"


Uiensorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp nam vrijdag 20 mei de uitbreiding van haar productielocatie in gebruik. Het nieuwe pand is direct naast de oude vestiging gebouwd. In totaal breidt het bedrijf uit van bijna 5.500 vierkante meter naar zo’n 7.500 vierkante meter. Daarmee wordt het bedrijf ongeveer de helft groter dan het nu is. Eind april 2011 is de oude sorteerinstallatie ontmanteld en werd begonnen met de vernieuwing van de kleinverpakkingsafdeling en de bouw van een aparte inpaklijn.

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor Handelsmaatschappij Jan Oskam in Vleuten gaat Jeroen van den Brink samen met zijn Duitse Partner Macoo GmbH uit op 23 Mei 2011 van start met hun nieuwe bedrijf onder de naam Brima Fruit BV. Het nieuwe exportbedrijf is gevestigd op het industrieterrein Centerpoort aan de A12 in Duiven. Brima Fruit BV zal zich met name richten op de export naar Duitsland en Scandinavië.


Op 26 mei vond de eerste veildag plaats van de vroege aardappelen bij de gezamenlijke Thoolse Veilingen. "Het zonnige voorjaar heeft een gunstig effect gehad bij de teelt onder plastic. Het is dit voorjaar wel extreem droog, maar de telers die onder plastic hebben geteeld, zijn bijna allemaal begonnen met beregenen. Dit heeft er voor gezorgd dat de groei er goed in blijft. Wanneer we door de veilinghal lopen, kunnen we dan ook constateren dat de maatsortering eigenlijk boven verwachting is", zei veilingdirecteur David Hage in zijn openingswoord.


En toen barstte de EHEC-crisis los. In totaal zijn in Duitsland 4321 mensen geïnfecteerd geraakt met EHEC, waarvan 852 met ernstige nierproblemen (hemolytisch uremisch syndroom - HUS). In Duitsland zijn 50 mensen overleden. De Hamburgse senator Cornelia Prüfer-Storcks (SPD) noemde Spaanse komkommers als oorzaak van de besmetting. Met alle gevolgen van dien!

Inova Fruit wordt verantwoordelijk voor de verkoop van de door haar geïntroduceerde appelrassen. Dat werd op 27 mei tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering besloten. Er was door de veilingen The Greenery, Koninklijke Fruitmasters, Fruitveiling Zuid Limburg, Veiling Zaltbommel, Veiling Haspengouw, NFO en Inova Fruit de afgelopen maanden hard gewerkt om de bundeling van de verkoop tot stand te brengen

Marnix van Fraassen heeft na 8 mooie jaren bij Olympic Fruit besloten een andere weg in te slaan. Hij heeft de keuze gemaakt om voor zichzelf te gaan beginnen. De directie van Olympic Fruit respecteert zijn keuze en bedankt Marnix voor zijn inzet en bijdrage aan de groei en bloei van het bedrijf in de afgelopen jaren.


Weyers GMBH heeft op FreshPark Venlo een nieuwe logistieke hal, inclusief kantoren, van ruim 20.000 m2 gebouwd. De firma verhuisde in februari van dit jaar naar de nieuwe locatie. "We hebben 3000 m2 meer opslagruimte maar het grootste voordeel zit hem in de efficiënte indeling van het nieuwe pand", aldus Tino Michiels van Weyers.


Op 26 mei vierde het Europees Centrum voor fruit en groenten te Brussel haar 30e verjaardag. Het importcentrum was goed voorbereid en aan de binnen- en buitenkant van het gebouw spatte het feestelijke er vanaf. Voor genodigden was de rode loper uitgerold en overal waren versieringen aangebracht. De standhouders hadden alles op z'n mooist gepresenteerd en lieten bezoekers zien wat ze allemaal in 'huis' hadden.


De totale groentenwereld in de war na uitbraak EHEC-bacterie. Je kunt wel stellen dat de totale komkommerafzet is gereduceerd tot 30% van de normale afzet", bevestigt Eric van Gentevoort van EMT/Witkamp. Hij noemt de ophef totale onzin. "Toen het nieuws donderdagochtend naar buiten kwam, hebben wij onze komkommers gelijk laten testen op deze bacterie door Groen Agro Control. Alle 28 telers die wij hebben laten testen, zijn goed bevonden. Er is geen enkele schadelijke bacterie gevonden. We hebben alleen de politiek tegen."

Op 31 mei bleek dat Spaanse komkommers niet de bron zijn van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Op de Spaanse komkommers werd weliswaar een bacterie aangetroffen, maar niet die van het type 0104, dat leidde tot uitbraak van de E. coli-bacterie, waaraan op dat moment al zestien mensen overleden waren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.