Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Breeding Proof Monsanto

AGF-keten denkt na over Global Trends

Tholen - Het thema 'Global Trends' stond gisteren centraal tijdens het Breeding Proof-evenement van Monsanto. Het zaadveredelingsbedrijf weet jaarlijks weer een selectief gezelschap AGF'ers uit te nodigen in een exclusieve setting, dit jaar Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. De bezoekers luisterden naar de inleidingen van van Nico van Vliet (Monsanto) en René Bink (Gijs Streekselecties) - kan het contrast groter? - en werden door trendwatcher Carl Rohde bijgepraat over de globalisering, de opkomst van het sociale web, de opkomst van de beleveniseconomie, de stress-samenleving en de 50+ers.


Nico van Vliet, Rene Bink en Carl Rohde

Met name de tweede trend, de opkomst van het sociale web, zorgde voor enige reuring in de zaal. "Deze trend is ongelofelijk belangrijk", hield de trendwatcher zijn publiek met voorbeelden voor. Op het sociale web ontstaat een nieuwe vorm van business. De keuzes zijn om geriefelijk in de 20e eeuw te bivakkeren of je aan te passen. Momenteel onderscheiden we de TV-generatie (twee ouders en een televisie) en de computergeneratie (1 à 2 ouders en een computer)."



"De computergeneratie eist een antwoord. En als hij dat niet krijgt, dan start hij wel een website, waar hij zijn ongenoegen met anderen deelt. In deze Wikileakscultuur krijg je een compleet ander krachtenveld", vervolgde Carl Rohde. Na een korte brainstormsessie in het publiek, was er niemand in het publiek meer die dacht dat deze trend onze branche niet raakt. "Branding is out. Merken zijn niet meer. Je hebt vrienden en daar gaat het om", constateerde Olaf van Kooten (WUR).



"Als je kijkt wat de EHEC-crisis veroorzaakt heeft", blikte Dirk van der Kaaij terug. "Heel Europa liet de kasgroenten links liggen, terwijl het om kiemgroentenzaad uit Egypte ging!" Dat bevestigde Olaf van Kooten in zijn standpunt. "Rob Baan heeft kiemgroenten, maar ook heel veel vrienden!" Ook de mening om ten tijde van crisis als sector de communicatie te centraliseren, kan niet op de support van alle aanwezigen rekenen. "Ik hoor liever veel meer producenten", zei Daan Dees van Terrapoint uit Breskens.



Daarnaast stond Carl Rohde stil bij de stress-samenleving. "Deze begint bij een jaar of twintig en stopt tegen je 60e, maar het dieptepunt ligt bij de 30'ers. Zij moeten zich op alle fronten waarmaken. Je krijgt dan een situatie van een werkende vader en moeder die een rustgevend kind zoeken voor in het weekend!" Ook riep hij de branche op om de 50-plussers goed te verzorgen. "Zij hebben een niet onaanzienlijke hoeveelheid geld te besteden en willen graag geholpen worden!"


Rene Bink

René Bink van Gijs StreekSelecties lichtte een andere trend toe, namelijk die van streekproducten. "Gijs zoekt, proeft en selecteert. We hebben nu een lijn van meer dan honderd producten liggen bij Plus, boerderijwinkels en cateraars. We letten in de selectie vooral op vakmanschap, authentieke receptuur en herkomst. En de uniciteit van het product bepaalt wat je aan de consument kunt vragen. Wij laten de telers hun trots en hun verhaal vertellen. Zo is de uitwisselbaarheid eraf."



Onder streekproducten verstaat Gijs het product van Nederlandse bodem. "De consument is niet bezig met een definitie van streekproducten, maar wil het verhaal achter de producten weten!" Dirk van der Kaaij vroeg zich af of Gijs al een start had gemaakt bij de supermarkten in Duitsland en Scandinavië en bood René aan om anders een handje te helpen. Ook Miranda van Kester (Mirakuleus), zag een foto van haar man - een paprikateler - op de verpakking wel zitten.



De bezoekers kregen de gelegenheid om hun praktijkconcept of product mee te nemen, waardoor dit mogelijk kan leiden tot een gezamenlijk businessmodel verderop in de keten. Zo stonden de SoepGoed van Versdirect.nl, de Disney-snackgroenten van Van Rijn, de oranje paprikajam van de firma Hermans en de Westfriese bloemkool van Ton Slagter gebroederlijk opgesteld. Ook in het aansluitende diner werden veel Monsanto-producten verwerkt. Met het oranje paprika-ijs als verrassend toetje.

Klik hier om de foto's te bekijken