Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Rusland importeert al jaren minder druiven uit Zuid-Afrika"

Tholen - Gisteren publiceerde AGF.nl een artikel over een moeilijke markt voor Zuid-Afrikaanse druiven. De strekking van het artikel was dat Zuid-Afrikaanse en Namibische druiven minder worden afgenomen omdat Rusland maar kleine hoeveelheden afneemt en zich meer richt op import uit Peru, Brazilië en Californië.

Volgens Eddy Kreukniet van Exsa Europe is deze informatie niet helemaal juist. "Het is een feit dat Rusland minder afneemt, maar dat was vorig jaar ook het geval. Toen ging er ook niets noemenswaardigs naar Rusland in dezelfde periode. Mogelijk heeft de exporteur, die is geïnterviewd voor het artikel, nog het citrusdrama van dit en vorige seizoenen in het hoofd. De exporteur heeft natuurlijk ook het verschil gezien met de industriedata, waarin een groot verschil zit, 2 miljoen vs 6 miljoen t/m week 48. Het klopt trouwens wel dat we achterlopen ten opzichte van vorig jaar. Normaal zijn de weken 48 en 49 normaal prima weken met grote volumes. Dit jaar is de piek een week of twee naar achteren geschoven en daarnaast is ook de oogst zo'n 15 tot 20% kleiner uitgevallen. Er is juist op dit moment een prima vraag naar druiven en die vraag zien we tot begin januari niet afnemen."Hij geeft aan dat de druk op de druivenverladingen naar het Verre Oosten tot op deze week enorm was. "Dit komt doordat het Chinese Nieuwjaar een paar weken vroeger valt dan vorig jaar. In de EU is er tot januari nauwelijks XL-fruit meer te vinden. Dit is allemaal geëxporteerd naar het Verre Oosten. Vooral naar China, Hong-Kong, Zuid-Korea en Singapore. En dit voor mooie prijzen. Naar het Verre Oosten valt de vraag nu een paar weken weg tot Nieuwjaar en dan pakken ze de import weer op."

Volgens Eddy is het al jaren zo, dat Rusland in de eerste weken van het seizoen zich minder richt op producten uit Zuid-Afrika. "Ze exporteren meer en meer uit Chili en Argentinië. Vooral Argentinië is beduidend goedkoper. Al is de kwaliteit dan wat minder, deze zijn goed genoeg voor Rusland. In het begin van het seizoen schreeuwen Engeland en Noord-Europa trouwens om druiven. Dus dan richt Zuid-Afrika zich automatisch op die landen."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.