special jaaroverzicht april II

Fruitmasters-leden benoemen Kees de Kat en Van der Windt verpakkingen start webshop


Op 14 en 15 april werd in Montreal de jaarlijkse CPMA-conferentie gehouden met daarbij de agf-beurs. Canada - met 33 miljoen inwoners - heeft net aan de westkust een zeeklimaat waar het 's winters niet hard vriest. In het oosten en midden van het land vroor het nog toen wij er waren. Hierdoor zijn ze zeker in de wintermaanden sterk afhankelijk van de import. Dat is op de beurs goed te zien. Veel exposanten uit buurland Verenigde Staten prezen hun producten aan, maar ook standhouders uit Centraal- en Zuid-Amerika en Europa waren present.


De in 1953 opgerichte Amsterdamse aardappelgroothandel A.C. Loogman heeft een lange historie in de biologische aardappelen. "We zijn al tweeëntwintig jaar met biologische aardappelen bezig. Hiermee waren wij één van de eersten in Nederland samen met St. Donatus op Texel. Biologisch-dynamisch was een zeer speciale teelt en consumenten waren redelijk alternatief en zeer fanatiek met het milieu bezig. Inmiddels is biologisch, duurzaam en regionaal zeer actueel voor de gehele keten, van teler tot consument", vertelt Christine Loogman.


Op 19 april vond de kick-off plaats van een ketenproject dat Kruidenier Foodservice is gestart in samenwerking met Green Inspiration, Rijk Zwaan en een aantal deelnemende telers. Het familiebedrijf Kruidenier is specialist in het leveren van verse producten - het assortiment bestaat uit maar liefst 45.000 artikelen - aan afnemers in de Nederlandse Out-of-Home markt. Zij leveren aan meer dan 5000 grootverbruikers, zoals cateraars van school- en bedrijfskantines. Maar ook horeca, pompshops, pretparken, overheid en zorginstellingen.

ZON sluit het boekjaar 2010 af met een omzet van 334 miljoen euro en een positief resultaat van 1,8 miljoen euro. De financiële basis van ZON blijft onverminderd goed: de eigenvermogenspositie in het balanstotaal is 47%. De jaarcijfers zijn op 21 april formeel vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering. ZON fruit & vegetables realiseerde in 2010 een totale omzet van 334 miljoen euro (2009: 267 miljoen euro). De omzetstijging werd vooral veroorzaakt doordat de prijzen voor de aangevoerde producten in 2010 een zichtbaar herstel vertoonden.


Looije heeft uitbreidingsplannen in het glastuingebied PrimAviera in Burgerveen. "Op dit moment is het areaal tomaten 12 hectare en dit wordt uitgebreid naar 16 hectare." Het gaat om een kassencomplex van ongeveer 9,5 hectare en in oktober zullen de eerste planten worden gepoot. Door de uitbreiding zal er in 2012 meer productie zijn. "Dit is ook zeker nodig, detaillisten en exporteurs in Duitsland schreeuwen als het ware om Honingtomaten." Deze winter heerste er bij sommigen ontevredenheid over de aanvoer. Er werd te weinig aangevoerd, maar dit probleem lijkt nu opgelost," zegt Robbert. "Binnenkort is er weer voldoende aanbod."

De Cool Chain Group (CCG) uit de Lier heeft een nieuw managementteam. Met het aanstellen van directeur Roger Boons, en Customer Service Manager Dick
Siemensma haalt CCG een breed aanbod aan kennis en ervaring in huis. Roger Boons werkt al 26 jaar in de sector waar hij onder andere werkzaam was bij Norexa, Zespri, Enzafruit en Univeg. Dick Siemensma is gespecialiseerd in de zeevracht gerelateerde logistiek waar hij toonaangevende functies heeft bekleed bij Intrado BV Doorn, Ziegler BV Rotterdam, Bontrans-Tracto BV, dochter van Maersk AP Möller Group en Varekamp Coldstores BV.


In het Europees Centrum voor fruit en groenten in Brussel zijn 29 bedrijven aanwezig die elke dag hun producten presenteren en verhandelen. AGF.nl heeft de gegevens van deze importeurs overzichtelijk in kaart gebracht. Daarnaast ook een plattegrond van de handelsmarkt. Op deze pagina staan foto's, telefoonnummers, online gegevens en assortiment van de standhouders. Klik hier voor het overzicht.


Van der Windt Verpakking gaat zijn producten ook online verkopen. De verpakkingsleverancier uit Honselersdijk gaat daarvoor een partnership aan met S&H, dat de fulfilment voor zijn rekening gaat nemen. De webshop moet in mei online zijn. Vooralsnog gaat Van der Windt Verpakking zich richten op de artikelen voor de foodindustrie. Bij succes zullen ook de andere productcategorieën snel volgen.


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 27 april jongstleden is de heer Kees de Kat benoemd tot algemeen bestuurder van de Coöperatie Koninklijke Fruitmasters Groep U.A. De algemene ledenvergadering heeft de heer Kees de Kat benoemd tot algemeen bestuurder van de Coöperatie Koninklijke FruitmastersGroep U.A. Naast zijn taak als algemeen bestuurder van de Fruitmasters Groep zal hij tevens verantwoordelijk blijven voor de afdeling Fruitmasters Telers.


Op 27 april was de eerste officiële steek van de Brabantse Wal-asperge. Dit jaar was het extra feestelijk omdat de asperges werden gestoken door de nieuwe aspergeoogstmachine ZZ Comet. Bij het aspergeveld van Corné Ooms in Ossendrecht 'staken' Herman Wijffels en Hans Huijbers officieel de eerste asperge door de machine te starten.


Op 28 april opende Rijk Zwaan het gloednieuwe Trial Centre Tomato in Kwintsheul. In korte tijd is de kas van Leo van Meurs gesloopt en een nieuwe gebouwd. Nu staat er 9.000 m2 tomaten en 6.000m2 sla. Er zijn 100 korte paden gemaakt van 50 meter lang. 71 gevestigde rassen worden daar geteeld, getoond en geproefd. In het complex is een aparte personeels- en bezoekersruimte gemaakt. Rijk Zwaan zal daar (inter)nationale klanten ontvangen uit de hele keten.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.