Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinees-Deense onderzoekers ontdekken paddenstoel met kankerbestrijdende eigenschappen


KOPENHAGEN – Een Chinees-Deens onderzoeksteam heeft nieuwe verbindingen gevonden in een alledaagse paddenstoel, die kunnen worden gebruikt om kankerbestrijdende medicijnen te ontwikkelen, aldus de Universiteit van Kopenhagen. Haar unieke chemische structuur zou van de paddenstoel een krachtig wapen maken in de strijd tegen kankercellen. Het onderzoeksteam, onder leiding van S.B. Christensen (professor aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen – Pharma) isoleerde bepaalde werkzame stoffen van de paddenstoel, die bijzonder agressief zijn naar kankercellen. “Dit is een geheel nieuwe klasse van natuurlijke verbindingen, die de onderzoeksresultaten uniek maakt”, vertelt Christensen aan de Deense krant The Copenhagen Post. Hij voegde eraan toe dat de chemische structuur van de paddenstoel anders is dan die van alle paddenstoelen die eerder werden geanalyseerd. Christensen wilde echter niet de specifieke soortnaam van de paddenstoel vrijgeven, vanwege rechten van intellectueel eigendom en een mogelijk octrooiaanvraag. Dr. Ming Chen, een Chinees-Deense specialist in de traditionele Chinese geneeskunde en arts in het Soenderborg ziekenhuis in Zuid-Denemarken, ontdekte de paddenstoel jaren geleden al.

Sindsdien isoleerde Xuemei Liu, een Chinese uitwisselingsstudent bij Pharma, de actieve verbindingen in de paddenstoel om hun unieke chemische structuren te bepalen. Volgens Christensen is de paddenstoel honderdmaal minder actief, en aanzienlijk minder giftig, voor goedaardige menselijke cellen dan voor kwaadaardige kankercellen. Verder is nog niet bekend hoe levende organismen zouden worden beïnvloed. Christensen: “Als de paddenstoel giftiger blijkt te zijn naar kankerweefsel dan naar goedaardige weefsels in levende dieren, en uiteindelijk de mens, dan kan ze worden geaccepteerd als een medicijn”. Momenteel is het Pharma-team bezig met het synthetiseren en verfijnen van de natuurlijke substanties van de paddenstoel, zodat ze gebruikt kunnen worden in de toekomstige medicijnontwikkeling. De uitdaging blijft dat paddenstoelen langzaam groeien, waardoor het moeilijk is grote hoeveelheden van de benodigde verbindingen (voor kankerbehandelingen) te produceren.

Christensen benadrukte het langdurig proces dat tussen het laboratorium (de onderzoeksresultaten) en de medicijnproductie zit. De natuurlijke substantie zal in het laboratorium verschillende ontwikkelingsstappen moeten nemen en zal daarna nog worden onderworpen aan klinische studies. 

Traditionele, plantvervaardigde medicijnen worden al eeuwen gebruikt in Azië en zijn een erkend component van de Chinese geneeskunde. Meer dan tweehonderd paddenstoelensoorten zijn, vooral in China en Japan, geïdentificeerd en bestudeerd. Maar hoewel er zich genoeg medicinale paddenstoelen op de Aziatische markt bevinden, is het helaas niet mogelijk om de Chinese volksgeneeskunde rechtstreeks over te brengen naar Denemarken.
Publicatiedatum: