Marktveranderingen belangrijker voor toekomst landbouw dan klimaatverandering

Klimaatverandering heeft invloed op de toekomst van de landbouw. Niet zozeer het gemiddelde klimaat, als wel de verwachte weersextremen. Telers gaan ervan uit dat het hen ook bij toenemende weersextremen wel zal lukken zich aan te passen, zo blijkt uit onderzoek van Alterra en PRI, beide onderdeel van Wageningen UR. Maar uit een vergelijkende analyse van Europese regio’s blijkt dat veranderende marktomstandigheden meer bepalend zijn voor de landbouw dan klimaatverandering.

De afgelopen jaren hebben onder andere Alterra en PRI, samen met LTO Noord en de Grontmij, onderzoek gedaan naar de invloed van de verwachte klimaatverandering op de landbouw. Met name in Noord-Nederland, omdat daar een goede toekomst voor de landbouw verwacht wordt.

Klimaatextremen

Maar het onderzoek gaat volgens projectleider Tia Hermans niet zozeer om het gemiddelde klimaat als wel om de klimaatextremen: hittegolven, hoosbuien, hagelbuien, combinaties van warmte en vochtige omstandigheden, het achterwege blijven van vorstperioden en dergelijke. "Niet alleen agrarische ondernemers, maar ook waterschappen, provincies en de overheid moeten, samen met de sector, samenwerken aan adaptatiestrategieën," zegt Hermans. "Ondernemers moeten nadenken over andere productiewijzen, zoals aardappelen in brede ruggen, of nieuwe gewassen als zonnebloemen en druiven. Waterschappen moeten kunnen zorgen voor voldoende water van gewenste kwaliteit. De sector zelf moet aan veredeling doen om gewassen te telen die beter tegen extreme omstandigheden kunnen."

Veranderende marktomstandigheden

Hermans: "Uit een vergelijkende analyse van Europese regio’s blijkt dat veranderende marktomstandigheden meer bepalend zijn voor de landbouw dan klimaatverandering. Ook beleid speelt een belangrijke rol. Denk maar aan de gevolgen van de nieuwe GLB-richtlijnen na 2014, als de norm voor uitbetaling niet langer wordt bepaald door historische rechten maar door bijdragen aan maatschappelijke doelen. En wat te denken van de demografische ontwikkelingen? Ontgroening, vergrijzing, daling van de beroepsbevolking spelen vooral in het landelijk gebied, waar de agrarische bedrijven steeds groter worden en beroep moeten doen op externe arbeidskrachten. Kortom, om iets zinnigs te kunnen zeggen over de toekomst van de landbouw en het landelijk gebied, zullen we de ontwikkelingen in samenhang moeten bestuderen."

Zie voor meer informatie het rapport Gevolgen van klimaatextremen voor de Nederlandse landbouw - Noodzaak voor adaptatie? op de site van Alterra.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.