Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tomaten goed voor 40% Turkse groenteproductie; appel grootste fruitteelt

Export groenten en fruit uit Turkije sterk gegroeid

Het areaal groenten in Turkije is sinds 2004 gedaald, het areaal fruit en noten is gegroeid. De productie van groenten vertoont een stijgende trend, met tomaat als de belangrijkste teelt. De productie van fruit (+25%) is sterker gegroeid dan de groenteproductie. De uitvoer van groenten en fruit is fors toegenomen. De invoer van groenten in Turkije is zeer beperkt. De invoer van fruit is veel groter, met banaan als belangrijkste product. Dit blijkt uit de Marktmonitor Groenten en Fruit Turkije 2011 van het Productschap Tuinbouw.

Productie tomaat gegroeid

De meeste grote groenteteelten waren in de periode 2004 – 2009 vrij stabiel, maar de tomatenproductie is fors gestegen van 9.440 miljoen naar 10.785 miljoen kilo. Daarmee is tomaat goed voor 40% van de groenteproductie in Turkije. De andere teelten in de top 5 zijn watermeloen, meloen, ui en komkommer. De productie van aubergine is na 2006 afgenomen van 924 naar 816 miljoen kilo. In opkomst is de teelt van bloemkool en broccoli, waarvan de productie is gestegen van 117 miljoen kilo in 2004 naar 171 miljoen kilo in 2009.

Appel grootste fruitteelt

De productie van fruit in Turkije is toegenomen van 10.404 miljoen kilo in 2004 naar 13.044 miljoen kilo in 2009, een stijging van 25%. Appel is de grootste teelt, met Golden Delicious als belangrijkste ras. Tafeldruiven en sinaasappel zijn nummer twee en drie. In 2010 waren appel, druif en sinaasappel gezamenlijk goed voor 50% van de Turkse fruitproductie. Van praktisch alle belangrijke fruitteelten, zoals appel (+30%), druiven (+15%), sinaasappel (+22%), citroen (+23%), abrikoos (103%) en kersen (+54%), is de productie gestegen in de afgelopen jaren.

Export toegenomen

De Turkse groente-export is flink gegroeid in de afgelopen jaren, van 628 miljoen kilo in 2006 naar 958 miljoen kilo in 2010. Ongeveer de helft van de uitvoer bestaat uit tomaten, met komkommer en ui op een tweede en derde plaats. Met name de uitvoer van tomaat, komkommer en aubergine is de laatste jaren gestegen. De belangrijkste exportbestemmingen voor Turkse groenten zijn Rusland, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, de Oekraïne en Irak.

De fruitexport is tussen 2005 en 2009 met 35% gestegen, van 1.290 miljoen kilo naar 1.743 miljoen kilo. Van praktisch alle belangrijke fruitsoorten is meer uitgevoerd. De grote groeiers zijn mandarijn (+48%), sinaasappel (+41%), grapefruit (+38%) en appel (+106%). Citrusfruit is de belangrijkste productgroep binnen de Turkse fruitexport. De belangrijkste exportbestemmingen zijn Rusland, Irak, de Oekraïne, Saoedi-Arabië en Bulgarije. Rusland is met een aandeel van 27% in 2010 de grootste afnemer. De uitvoer naar EU-landen als Roemenië (-8%), Duitsland (-17%), Nederland (-24%) en het Verenigd Koninkrijk (-44%) is afgenomen.

Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: