"Directeur: "Hier wordt nog 'ouderwets' handel bedreven"

Groothandelsmarkt Lomme binnenkort volledig overdekt

Tholen - De groothandelsmarkt van Lille, gevestigd in het hart van de beveiligde commerciële activiteitenzone van Lomme, is opgericht in 1972 door Arthur Notebart, de toenmalige burgemeester van Lomme. "Volgend jaar vieren we het 40-jarig bestaan", vertelt Didier Delmotte, die al zo'n 10 jaar directeur is van de groothandelsmarkt.


Didier Delmotte, directeur van de groothandelsmarkt."Er zijn 19 markten in Frankrijk. Na Rungis is deze de belangrijkste groothandelsmarkt met een grootte van 40 hectare. In 2010 was de omzet 180.000 ton. In totaal staan hier 70 agf-bedrijven, dat is inclusief de kleine telers en handelaars die in een apart gebouw samenkomen. Op het moment hebben we 2.000 geregistreerde klanten", geeft de directeur aan." Delmotte geeft het belang aan van voedselveiligheid. "Elk bedrijf dat hier is gevestigd, heeft een certificaat voor voedselcontrole.""Het voordeel van deze groothandelsmarkt is dat de locatie uitstekend is. "We zijn gelegen in de 'haard' van Frankrijk en België. Daarnaast is Rijssel een wereldstad en bieden we hier een divers assortiment producten." Op dit moment is men bezig met het vernieuwen van de markt. "Met verbouwen zijn we in 2002 al begonnen. Daarvoor werden al de groenten en fruit in de open lucht verkocht, maar in dat jaar is elk bedrijf uitgebreid, zodat er overdekt en gekoeld verkocht kan worden." Op de foto's is te zien dat men momenteel bezig is met een nieuw dak, zodat het hele complex overdekt wordt en handelaren geen last meer hebben van weersomstandigheden. "Ook zijn we bezig met transportbundeling. Veel producten worden in de stad verkocht en vanwege de drukte op de wegen is dat meer en meer een probleem. We willen ervoor zorgen dat er één firma is die alle bestellingen bezorgt in plaats van elk bedrijf apart."

Klik hier voor de fotoreportage
De directeur denkt dat in de toekomst steeds meer wordt verkocht op deze markt. "Door de vele kookprogramma's op tv gaan Franse consumenten vaker zelf koken en hoort het verpakte en voorbereide product steeds meer tot verleden tijd. Ook merken we dat mensen geïnteresseerder worden in regionale producten. Daarom zijn ze hier op het juiste adres. Ongeveer 30% van de producten die op deze markt worden verkocht, komt uit de regio."

"Het unieke van deze markt is het feit dat er nog 'echt' wordt gehandeld. Bij veel markten zie je dat mensen niet meer komen en telefonisch bestellen, maar hier komen ze rechtstreeks naartoe en is het een levendige combinatie van kijken, proeven en kopen. Hier wordt ook nog ouderwets een hand gegeven als koper en handelaar een deal hebben." Volgens Delmotte komen hier steeds meer Belgische klanten. "Deze moeten eerst even wennen aan onze manier van handelen, want ze zijn daar minder interactie gewend. Ook is men in België meer op het uiterlijk van de producten gericht, terwijl het in Frankrijk van belang is dat het goed smaakt."

Klik hier voor de fotoreportage


Voor meer informatie:
Didier Delmotte
Bâtiment A - 1
1 rue du MIN
59160 LOMME - Frankrijk
www.lemarchedegros-lille.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.