VK: Recordoogst spruiten deze kerst


Britse telers verwachten deze kerst een recordoogst spruiten, die 20 procent groter is dan normaal. Dit jaar is uitermate goed geweest waarin de spruiten 3 weken eerder rijp waren dan andere jaren. Waar een spruit normaal 20 gram weegt, is dat dit jaar 25 gram. Verder zijn de spruiten dankzij het zachte winterweer zoeter en hebben ze meer smaak. 

“Het is een heel goed spruitenjaar geweest en de opbrengsten zijn hoger dan ze de afgelopen zes jaar zijn geweest,” aldus John Lankfer, die 70 are spruiten teelt in Wisbech, Cambridgeshire. “Dit alles is te danken aan de groeiomstandigheden dit jaar. In het droge voorjaar konden de wortels goed naar beneden groeien, vervolgens hadden we veel regen in de zomer, waardoor planten beter groeiden. Het zachte weer van de laatste tijd liet de planten sneller groeien, waardoor de spruiten drie weken voorlopen op hun schema en ze veel groter zijn dan normaal. 

Ook experts zijn enthousiast over de kwaliteit van de spruiten. “Even waren we bang dat er te vroeg veel spruiten zouden zijn, maar nu het weer kouder wordt, zijn ze helemaal in trek. 

Vorig jaar veroorzaakte vorst een tekort aan spruiten in Groot-Brittannië. Sneeuw en ijs zorgden voor harde bevroren gewassen die niet machinaal geoogst konden worden. Maar dit jaar is er de verwachting dat meer Britten dan ooit spruiten op het kerstmenu gaan zetten, vanwege hun excellente kwaliteit en de zoetere smaak. 

De verkoop van spruiten is de afgelopen jaren omhoog gevlogen. Dit jaar al is er een omzetstijging van meer dan 12% op de spruitenmarkt, volgens data analist Kantar Worldpanel. Uit hun cijfers blijkt dat de Britten dit jaar 60 miljoen pond uitgaven aan spruiten, waar dat in 2010 nog maar 53 miljoen was: een stijging van maar liefst 7 miljoen pond. Rond de 40.000 ton spruiten – bijna het gewicht van de Titanic – werden de afgelopen 12 maanden verkocht. 

Volgens een woordvoerder van The Love Your Greens Campaign zijn er verschillende redenen die de populariteit van spruiten verklaren. Ten eerste zijn de spruiten dankzij nieuwe technieken en variaties tegenwoordig iets zoeter dan vroeger. Maar ook de smaak van de gemiddelde mens is veranderd; moderne Britten houden meer van bitter dan vorige generaties. Verder zijn mensen zich steeds bewuster van het feit dat ze gezond moeten eten. Spruiten zitten boordevol goede stoffen en vitamines die je daar bij helpen. Zo bevat één spruit gemiddeld drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. 

Bekende koks promoten de groente door innovatieve recepten die spruiten aantrekkelijker maken. Ook John Lankfer moedigt mensen aan om spruiten te eten. Sinds vorig jaar teelt hij paarsrode ‘kerstspruiten’ die lichtelijk naar noten smaken en iets zoeter zijn dan hun groene soortgenoten. Ze zijn te koop bij Morrisons. “Ik wilde iets nieuws dat waarde toe zou voegen aan een kerstdiner,” zegt Lankfer. De spruiten, die ook nog eens een hoger antioxidantengehalte hebben en daarmee gezonder zijn dan de groene variant, zijn erg populair. 

De spruitenindustrie in Groot-Brittannië is 54 miljoen pond per jaar waard, waarvan meer dan 67 procent rond de kerst. Telers produceren 264 miljoen spruiten voor de kerstperiode waarin Britten de meeste spruiten eten van alle Europeanen. Vooral de verkoop van kant-en-klare spruiten in supermarkten heeft een stevige boost gekregen de afgelopen jaren. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.