Frankrijk: belasting op niet afbreekbare agf-tassen


De commissie van financiën van de Assemblée Nationale heeft het voorstel van Charles de Courson aangenomen om belasting te leggen op de niet-biologisch afbreekbare plastic tassen voor groente en fruit. Charles de Courson hoopt dat door deze regel iedereen biologisch afbreekbare tassen gaat gebruiken die wel duurder zijn, maar veel beter voor het milieu. Ook wil hij hiermee bijdragen aan de ontwikkeling van meer ecologische alternatieven, die de ontwikkeling van bedrijven ondersteunen. 

De nieuwe regel valt echter niet in de smaak bij groente en fruitproducenten. Het FCD, bond van ondernemingen van Handel en Distributie, en het UNFD, de Nationale Unie van vakbewegingen voor kleinhandelaren in fruit, groenten en primeurs, hebben aangetoond wat de gevolgen zijn van een belasting op de huidige plastic tassen. 
Volgens hen gaat deze belasting oplopen tot 500 miljoen euro per jaar, wat een prijsstijging van 5% met zich meebrengt voor de groente en fruit. Op het moment dat de Fransen zich zorgen maken over hun koopkracht, is zo een inflatie op eerste levensbehoeften een rem op de consumptie en daarmee in strijd met de politiek van volksgezondheid. 

Bovendien, komt het feit dat de huidige plastic tassen moeten worden vervangen door biologisch afbreekbare tassen, neer op het verdrievoudigen of het verviervoudigen van de prijs van elke tas. Dit is niet makkelijk voor de groente- en fruitsector, die dit jaar meerdere crisissen heeft moeten doorstaan. 
Ook hebben het FCD en het UNFD de echte uitwerking voor het milieu van de biologisch afbreekbare tassen in twijfel getrokken. De huidige productie van biologisch afbreekbare tassen is verre van goed voor het milieu, omdat zij een groot energieverbruik met zich mee zou dragen en een grote uitstoot van CO2. 
In totaal worden er elk jaar 12 miljard tassen gebruikt voor de verpakking van groente en fruit. Dit is noodzakelijk om zowel hygiënische als om veiligheidsreden. Het is dus volgens de producenten onmogelijk om het zonder te doen, en te duur om ze te vervangen.

Valérie Pécresse, de minister van Begroting, heeft aangegeven niet vijandig tegenover het nieuwe voorstel van belasting op niet- biologische plastic tassen te staan, maar betreurt zijn financiële constructie. Het nieuwe voorstel moet 1 januari 2014 ingaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.