Toekomst productschappen nog onzeker

Het gisteren in de Tweede Kamer gevoerde debat over de product- en bedrijfschappen leidt nog niet tot helderheid over het toekomst van deze organisaties. “Niet alleen de minister maar ook diverse Kamerfracties zien echter wel een rol en taken van de productschappen voor land- en tuinbouw en de samenleving. Hierbij wordt ook gekeken naar het belang van de agrarische sector voor onze economie, welvaart en gezondheid”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Minister Henk Kamp (SZW) verdedigde de inzet van het kabinet om de productschappen af te slanken en hun werkzaamheden te beperken tot een reeks kerntaken. Naast medebewind (uitvoering EU-verordeningen en regels) zijn dat bevordering van dier- en plantgezondheid, dierenwelzijn alsmede voedselveiligheid en gezondheid.

LTO Nederland kan zich vinden in het standpunt van het kabinet dat zich richt op voortzetting van productschappen, zij het in een sterk gemoderniseerde opzet en in afgeslankte vorm. Productschappen zijn publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties (PBO), die activiteiten ontplooien ten behoeve van een hele sector en het publieke belang en waarin werknemers en werkgevers samenwerken.

Enkele partijen in de Tweede Kamer ondersteunen de inzet van LTO Nederland en beide andere ondernemersorganisaties VNO NCW en MKB-Nederland om ruimte te houden voor productschappen om ook taken uit te voeren op het gebied van vernieuwing en duurzaamheid. Meerdere Kamerfracties zijn nog bezig met interne afwegingen of en zo ja hoe het verder moet met de productschappen. Waarschijnlijk zal er op 22 december a.s. in de Kamer worden gestemd over moties die overigens nog moeten worden ingediend.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.