LTO blij met vrijwaring bij werken met gecertificeerde uitzendbureaus

"We hebben er jaren voor geknokt en als dat dan uiteindelijk resultaat oplevert, geeft dat voldoening”, reageert voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland op het besluit van de overheid om tuinders, die medewerkers aantrekken via de uitzendbranche, voortaan te vrijwaren van naheffingen als ze zaken hebben gedaan met een bonafide uitzendbedrijf. “Eindelijk is de overheid door de bocht. Goed gedrag wordt beloond en belonen werkt nou eenmaal beter dan straffen”, aldus Maat.
 
LTO heeft zich lang ingezet voor een formele vrijwaring in de Wet Ketenaansprakelijkheid voor die ondernemers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus. Dit houdt in dat tuinbouwbedrijven die personeel inlenen niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor achterstallige loonheffingen en omzetbelasting die het uitzendbureau nog aan de fiscus moet betalen. Tuinders hebben in het verleden achteraf hoge boetes gekregen terwijl ze niet wisten dat er met het uitzendbureau iets niet in orde was.
 
Al in 2002 begon LTO Nederland met het certificeren van bonafide uitzendbureaus (KiesRIA). Maat: ”Toen hebben we al gepleit voor het vrijwaren van bonafide inleners. Het certificerings-model van LTO heeft model gestaan voor de huidige NEN 4400-systematiek.” LTO is ook sterk betrokken bij de Stichting Normering Arbeid (SNA).

De fiscus is van plan om tuinbouwbedrijven die werken met een gecertificeerd uitzendbureau in de loop van 2012 onder bepaalde voorwaarden te vrijwaren voor de fiscale aansprakelijkheid. Een belangrijke voorwaarde is dat het uitzendbureau door de SNA gecertificeerd moet zijn en dat een bepaald deel van het factuurbedrag op een geblokkeerde g-rekening moet worden gestort, zo staat in een nota die minister Kamp (SZW) mede namens staatssecretaris Weekers (Fin) vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 
Ook zouden volgens LTO de inleners gevrijwaard moeten worden voor boetes, die ze kunnen krijgen in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Maat: “Als het gecertificeerd uitzend-bureau een illegale werknemer stuurt, dient het uitzendbureau daar op aangesproken te worden en niet de inlener.” Maat vraagt voorts aandacht voor de wijze waarop de overheid communiceert over de registratieplicht van uitzendbureaus bij de Kamer van Koophandel. Malafide uitzenders kunnen namelijk status ontlenen aan hun inschrijving bij de KvK. “Wij willen dat maar één boodschap luid en duidelijk naar buiten wordt gebracht: alleen werken met een SNA- NEN 4400 gecertificeerd uitzendbureau is veilig”, aldus de voorzitter van LTO Nederland.
 
Zijn organisatie is positief over het offensief dat het kabinet vorige week aankondigde tegen malafide uitzendbureaus. Er is een speciaal team ingezet om dergelijke bureaus aan te pakken en er komt een zwarte lijst van verdachte bedrijven. Ook komt er een landelijk meldpunt malafide uitzendbureaus.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.