Nog veel onduidelijkheid over voedselverspilling

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor voedselverspilling en is er veel over het onderwerp verschenen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gaven PwC de opdracht om met onderzoek naar bestaande studies in kaart te brengen welke definities, methodieken en cijfers er over voedselverspilling bestaan om zo te achterhalen waarop alle aandacht en informatie gebaseerd is. De levensmiddelenindustrie en retailbranche willen voedselverspilling zoveel mogelijk terugdringen. Het onderwerp voedselverspilling is een belangrijk beleidsthema van het ministerie van EL&I. Daarom hebben CBL en FNLI het rapport 'Voedselverspilling in de gehele voedselketen' speciaal onder de aandacht gebracht van staatssecretaris Bleker.

Voedselverspilling is een maatschappelijk relevant thema waarover veel wordt gepubliceerd. Uit het onderzoek van PwC blijkt echter dat slechts een beperkt deel van de publicaties is gebaseerd op gedegen onderzoek. Veel van wat is verschenen en gemeld over voedselverspilling is te herleiden tot slechts enkele bronnen. Verder blijkt dat beschikbare onderzoeken geen betrouwbare schatting of metingen bevatten van voedselverspilling voor alle (sub)onderdelen van de voedselketen.
De meest robuuste uitspraken over voedselverspilling kunnen worden gedaan over huishoudens. De consument verspilt minder voedsel dan in veel publicaties vermeld wordt: uit sorteerproeven blijkt dat elk huishouden gemiddeld 43,7 kilo per jaar vermijdbaar verspilt. Voor de andere ketenonderdelen is onderzoek complexer en minder toegankelijk. Uitspraken over voedselverspilling in de retail, bij de industrie en in agrarische sectoren zijn gebaseerd op schattingen en aannames.

Om voedselverspilling beter in kaart te krijgen, doet PwC de aanbeveling om nader onderzoek te doen per ketenonderdeel en hierbij te focussen op vermijdbare verspilling. Hierbij is het belangrijk dat er overeenstemming bestaat over de definitie en afbakening van voedselverspilling. CBL en FNLI doen een beroep op het ministerie van EL&I om met inachtneming van de aanbevelingen van PwC toekomstig onderzoek naar voedselverspilling af te stemmen tussen de verschillende schakels van de keten en gezamenlijk (overheid en bedrijfsleven) verder op te trekken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.