Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inlenersaansprakelijkheid beperkt bij gebruik gecertificeerd uitzendbureau

De fiscus heeft het voornemen bedrijven die gebruik maken van een SNA-gecertificeerd uitzendbureau in de loop van 2012 onder bepaalde voorwaarden te vrijwaren voor de fiscale inlenersaansprakelijkheid. De Belastingdienst heeft met de brancheorganisaties op hoofdlijnen een conceptakkoord bereikt over hoe dit gerealiseerd kan worden. In de komende tijd zal dit nader worden uitgewerkt.

Dit conceptakkoord betekent dat het bedrijf dat personeel inleent niet aansprakelijk gesteld kan worden voor achterstallige loonheffingen en omzetbelasting die de uitzender nog aan de fiscus moet betalen. Een belangrijke voorwaarde is dat een bepaald deel van het factuurbedrag op een geblokkeerde g-rekening moet worden gestort. Daarnaast is aan de Stichting Normering Arbeid (SNA) gevraagd de regels voor het toekennen van het SNA-certificaat te preciseren. Daarbij gaat het onder andere over de mogelijkheid het certificaat te verliezen in het geval van een betalingsachterstand bij de fiscus.

Met deze maatregelen komt het kabinet, samen met de sector, tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om via voorzorgsmaatregelen het risico op naheffingen en boetes te elimineren voor bedrijven die personeel inlenen. Onderdeel daarvan is vrijwaring van aansprakelijkheid voor belastingen en premies wanneer gekozen wordt voor een gecertificeerd uitzendbureau.

Dit staat in de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi), dat door minister Kamp van Sociale Zaken mede namens staatssecretaris Weekers begin december naar de Kamer is gestuurd. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat er een registratieplicht komt voor uitzendbureaus, met hoge boetes voor uitzendbureaus die zich daar niet aan houden en voor ondernemers die personeel inhuren via deze bureaus. Een wetsvoorstel hiervoor ligt sinds augustus bij de Tweede Kamer.
Publicatiedatum: