Vijf verbazingwekkende vruchten uit het Peruaanse oerwoud

Tholen - Het Amazone regenwoud is een vruchtbare plaats, de helft van alle plant- en diersoorten van de wereld zijn er te vinden. Zo komen er de aardappel en tomaat vandaan en nog is het niet gedaan. Wetenschappers zijn in de jungle op zoek naar nieuwe soorten fruit die op de wereldmarkten aan kunnen slaan. De lokale inheemse bevolking eet al lang vele soorten vruchten. Hier zijn er vijf uit het oerwoud die nu wereldwijd verkocht worden in de supermarkten.

MocamboDe Mocambo met zijn zoet vruchtvlees is erg bekend in het westelijk Amazonegebied en is geslachtelijk nauw verwant aan de zeer bekende cacaoboon Theobrama cacao L waarvan chocolade gemaakt wordt. De Mocambo heeft zoet vruchtvlees, maar de meeste verkopers verkopen alleen de zaden die naar geroosterde pinda's smaken.

4. AcaiAcai is een echte marketingtopper. De bessen zijn afkomstig van de palmboom met dezelfde naam en groeit overvloedig in het Braziliaans Amazonegebied, maar ook in Peru. Het werd begin 2000 als wonderfruit op de markt gebracht, dit vanwege de antioxidanten in de bessen. Acaibessensap werd in het begin voor 40 dollar per fles verkocht. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze net zoveel antioxidanten bevatten als druiven en blauwe bessen, waarvan het sap per liter significant voordeliger is per liter.

3. AguajeDe poeders en extracten van aguaje zijn veel gevraagd bij de verkoop op het internet vanwege het hoge vitamine A-gehalte. Ook heeft Aguaje de reputatie bij vrouwen in het Amazonegebied dat ze er een fraaier figuur van krijgen en wie wil dit nu niet. De vruchten komen van de Aguajepalm en groeien in de wetlands in en rond de Amazone en smaken als een wortel.

2. ArazáArazá is buiten het oerwoud moeilijk te vinden, omdat de vrucht erg kwetsbaar is tijdens het transport en snel bederft. De vruchten zijn direct van de boom zuur, maar zijn heerlijk voor de bereiding van sap, jam en als dessert. Verder bevat de vrucht meer dan twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel.

1. Camu camuDe camu camu bes staat bekend om haar voedingswaarde en wordt wereldwijd verkocht als geneesmiddel tegen ziektes van een gewone verkoudheid tot artritis. Hoewel dergelijke claims waarschijnlijk overdreven zijn, bevatten deze bessen van de myciaria dubia boom wel de op een na hoogste concentratie van vitamine C van alle bekende vruchten in de wereld. Japans onderzoek toont bij consumptie van de bessen een vermindering van verkalkte bloedvaten. De bessen smaken van zichzelf een beetje zuur, maar in het Amazonegebied worden ze meestal vermengd met suiker en water tot sap.

Bron: peruthisweek.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.