Maatregel geldt voor komkommers, aubergines en courgettes

Spaans Coexphal wil verkoopstop van groenten door lage prijzen

Tholen - De telersorganisatie Coexphal van de provincie Almeria heeft ingestemd met een vrijwillige verkoopstop van die producten die het meest getroffen worden door de lage prijzen, waardoor de telers hun producten gedwongen worden ver onder de kostprijs te verkopen.

Het besluit werd vorige week genomen op een buitengewone ledenvergadering en geldt voor komkommers, aubergines en courgettes. Volgens berekeningen van de telersorganisatie zal er door de maatregel 15 tot 20% van de oogst vernietigd worden.

Coexphal benadrukt dat al sinds de start van het seizoen de prijzen voor de producten erg laag zijn. Dit komt door overaanbod in het noorden van Europa en door 20% overproductie in Almeria. Ook het niet naleven van de overeenkomst met Marokko werkt prijsverstorend.

Ondanks de erkenning dat het een jaarlijks terugkerende situatie is in deze tijd van het seizoen, benadrukt Coexphal dat de veerkracht van de sector afneemt door de oplopende schuldenlast van de telers.

"De concurrentie tussen de ketens om tegen de laagste prijzen te leveren is te wijten aan de enorme kloof tussen de absolute macht van de afnemers en de extreem zwakke situatie van de telers, waarbij niet onderhandeld wordt, maar waar de voorwaarden van boven naar beneden worden opgelegd", aldus Coexphal.

Bron: Ideal

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.