Martijn van Es, Savid International:

"Volumes bananen gehalveerd door Black Sigatoka"

Tholen - De Dominicaanse Republiek lijdt al een tijdje onder de bananenziekte Black Sigatoka. "Alle bananenplantages in de Dominicaanse Republiek zijn aangetast", vertelt Martijn van Es van het bedrijf Savid International. Volgens hem zijn vooral de gevolgen voor de biologische teelt heftig. "Bij conventionele teelt kan men nog bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar bij bio is dat niet toegestaan. Dit zorgt ervoor dat het volume bio-bananen vanuit dit land steeds verder daalt en zelfs zijn gehalveerd." Savid International is een exportbedrijf, gespecialiseerd in de verkoop van biologische en fairtrade bananen vanuit de Dominicaanse Republiek.Preventieve maatregelen

Volgens Martijn kan men preventief vrij veel maatregelen nemen tegen de sluipende ziekte. "De bladeren kunnen tot op zekere hoogte worden beschermd en kunnen worden bijgesneden als de schimmel eenmaal op het blad zit. Daarnaast is het belangrijk om voor de juiste luchtvochtigheid te zorgen. Dit moet niet te hoog zijn om weerstand op te bouwen. Als je dit soort zaken goed uitvoert kan dat een zekere mate van bescherming bieden." Toch is het volgens de importeur niet helemaal te voorkomen dat de schimmel in de planten komt. "Heel de Dominicaanse Republiek is getroffen door de ziekte en we zullen moeten leren leven met deze schimmel. Belangrijk is dat we onze productiemethoden aanpassen."Martijn geeft aan dat niet alle telers maatregelen nemen om de ziekte tegen te gaan. "Het is belangrijk dat deze besmette bananen niet worden geëxporteerd. Het is niet goed dat deze telers er niets aan doen, zo wordt het ook meer verspreid. Helaas treedt de overheid niet tot nauwelijks op tegen die telers. Het is ieder voor zich en god voor ons allen."

Voor meer informatie:
Martijn van Es
Savid International
Herengracht 574
1017 CJ Amsterdam
Tel: 020-5219314
Fax: 020-8907764
www.savid.biz

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.