Jef Vercammen, PC Fruit:

"Conference blijft nog lang belangrijkste perenras in België"

Tholen - Jef Vercammen van PC Fruit België sprak tijdens de Kennisdag Fruitteelt 2011 over de ervaringen met nieuwe perenrassen in België. "We zijn het enige land in de wereld met meer peren dan appelen en zien het areaal van Conference elk jaar toenemen."

Het peren- en appelareaal in België bedroegen respectievelijk 8.324 en 7.404 hectare in 2011. De perenoogst in 2011 werd door Prognosfruit geraamd op 308.000 ton. "Als we het noodweer in augustus niet hadden gehad, was deze geraamde productie ook gehaald. Nu bedroeg de oogst 288.000 ton. De volgende jaren wordt een stijgende productie verwacht en kan dit oplopen naar 350.000 ton."Jef besprak verschillende nieuwe perenrassen zoals Corina, Celina, Sweet Sensation, P6R31A18, Dicolor, Xenia en Dazzling Gold. Het areaal van Sweet Sensation zal de komende jaren worden uitgebreid. Dit niet alleen in België en Nederland maar ook in andere Europese landen en in de toekomst gaat men voor een areaal van 400 hectare buiten Europa. De Moldavische Xenia-peer werd voor het eerst commercieel aangeplant in 2008/09. Ook van dit ras verwacht men de komende jaren een productie-uitbreiding. Het aantal bomen zal afhankelijk zijn van de mogelijkheden in de verschillende landen."

Het Duitse perenras Dazzling Gold werd voor het eerst commercieel aangeplant in 2010/11. Vercammen gaf aan dat deze variëteit vergelijkbaar is met de Conference. De rechten van Dazzling Gold liggen bij Next Fruit Generation, de Belgische Fruitveiling en The Greenery. Naar verwachting zal deze peer de komende jaren ook buiten Europa worden geteeld in landen zoals Chili, Argentinië en Zuid-Afrika.

Jef besloot met de opmerking dat de Conference nog lang het belangrijkste perenras in België zal blijven.

Klik hier voor de fotoreportage van de Kennisdag Fruitteelt 2011

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.