Eerste zending zoete aardappelen naar Verenigd Koninkrijk


De eerst zending van 40 ton zoete aardappelen zal voor eind februari naar het Verenigd Koninkrijk verscheept worden. Deze hoeveelheid aardappelen met een rode schil heeft de markt daar elke week nodig. De export is de realisatie van een plan, dat is opgezet door de Zuid-Afrikaanse tuinder Chibanda. Hij werkt graag samen met boeren uit Swaziland, die volgens hem de beste kwaliteit in dit soort aardappelen leveren, en wil hun product niet alleen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, maar ook naar andere Europese landen. De voorwaarden voor het tekenen van een sluitend Memorandum van overeenstemming staan op het moment nog ter discussie.

Het lokale bedrijf Simsresh Swaziland, een dochteronderneming van Simsresh International, zal de contacten met lokale partners onderhouden. Volgens co-directeur Dlamini houdt het bedrijf zich al jaren succesvol bezig met de export van zoete aardappels vanuit Swaziland. Er zullen aandeelhoudersvergaderingen gehouden worden met banken, het Ministerie van Landbouw en Taiwan Technical Mission. Banken kunnen zo investeren in de bedrijven van boeren waarmee samengewerkt wordt. Er wordt gestreefd naar het betrekken van jongeren in dit project. Zo willen zij jongeren, de groep waaronder de werkloosheid het hoogst is, aan een baan helpen.

Meer dan 70 lokale boeren zijn geselecteerd om middels samenwerking met Simsresh Swaziland te voorzien in de behoefte aan zoete aardappelen in het Verenigd Koninkrijk. De selectie bestaat uit individuen, groepen en kleine boerenbedrijven. Als het project eenmaal op gang is, zal worden bekeken of er meer boeren bij betrokken kunnen worden. 

Chibanda heeft als doel de industrie in Swaziland te ontwikkelen in samenwerking met de boeren en belangrijke partners uit de sector. De boeren moeten betrokken worden bij de vernieuwing van de technologie, zodat ze de ontwikkelingen bij kunnen benen en aan internationale normen kunnen voldoen. Met hulp van Chibanda kunnen boeren uit Swaziland een volmacht krijgen voor overzeese handel. Ook helpt hij ze bij het ontwikkelen van hun boerderijen tot levensvatbare bedrijven door middel van toegang tot inkoopservices, onderzoek en beleidsanalyses. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.