Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vals bericht legt bananenverkoop plat

"Banaan eet mens op!"


De bananenverkoop in Maputo, Mozambique is ingestort dankzij het circuleren van kwaadaardige e-mails en sms’jes waarin wordt beweerd dat Zuid-Afrikaanse bananen zijn geïnfecteerd met een dodelijke bacterie.

Hoewel Mozambique zelf bananen naar Zuid-Afrika exporteert, is daar omgekeerd geen sprake van. Alle bananen, die verkocht worden in Maputo, zijn geteeld in Mozambique, niet in Zuid-Afrika. Paniekerige consumenten negeren dit verschil echter, zij vermijden het eten van alle bananen.

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft consumenten ervan proberen te verzekeren dat de berichten onjuist zijn. Het Ministerie vermeldt nadrukkelijk dat er zich bij zorginstanties nog niemand heeft gemeld die ziek is geworden door geïnfecteerde bananen. De Ministeries van Volksgezondheid, Landbouw en Handel hebben woensdag gezamenlijk verklaard dat er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat er geïnfecteerde bananen het land binnen zijn gekomen en dat de douane dit nauwlettend in de gaten houdt. 

Deze pogingen hebben de bananenverkopers niet geholpen. Een bananenleverancier zei tegen het onafhankelijke televisiekanaal STV, dat hij dankzij de geruchten niet eens meer in staat is zijn bananen vanuit zijn opslagplaats te halen. “Geen van deze bananen komen uit Zuid-Afrika. Daar worden al tien jaar geen bananen meer vandaan geïmporteerd. Ook de autoriteiten in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal, waar de dodelijke bananen vandaan zouden moeten komen, hebben benadrukt dat er geen reden is voor alarm. Zuid-Afrikaanse bananentelers hebben openlijk hun verontwaardiging uitgesproken over deze kwaadaardige geruchten.

In de geruchten werd beweerd dat de desbetreffende bacterie necrotizing fasciitis veroorzaakt, een extreem zeldzame infectie die diepe lagen van de huid aantast. Deze infectie kan echter helemaal niet worden veroorzaakt door het eten van fruit.

Publicatiedatum: