Gerhard Baab, DLR Rheinpfalz:

"Komende tien jaar areaalstijging appelclubrassen"

Tholen - Gerhard Baab, DLR Rheinpfalz, sprak tijdens de Kennisdag Fruitteelt 2011 over perspectiefvolle hardfruitrassen in West-Europa. Hij besprak verschillende clubrassen zoals Junami, Rubens, Kanzi en Wellant. "Van de belangrijkste clubrassen wordt in de komende 10 jaar een areaalstijging van 5 tot 10% verwacht", gaf hij aan. "Het areaal van clubrassen in de EU bedroeg 6.908 hectare in 2008. In 2011 was dat al 9.114 hectare. De komende jaren zal dit aanzienlijk stijgen."Vanuit Duitsland is onderzoek gedaan naar de nieuwe appelrassen Zari, Evelina, Mairac en Natyra. "De variëteit Zari heeft een goede smaak en is populair in alle leeftijdsgroepen. Naast Elstar is deze positief beoordeeld in de smaaktesten." De Evelina is een rode mutant van het ras Pinova en een clubras. "Voordelen van Evelina is de dekkleur, die meer dan 50% van de appel inneemt. Daarnaast is deze ook iets donkerder dan Pinova en minder of niet gestreept. Ook is de vrucht aantrekkelijk. Negatieve eigenschappen zijn de smaak en gevoeligheid voor verschillende ziektes." De smaak van Mairac wordt positief beoordeeld door Duitse consumenten. Ook het lange uitstalleven en goede opbrengst zijn mooie aspecten. De korte oogstperiode is één van de zwakkere punten." Ook het appelras Natyra werd besproken door Gerhard. "Ook deze heeft een zeer goede smaak, goede bewaarbaarheid en lang uitstalleven. Nadelen zijn de zwakke groei en opbrengst." Tijdens een tentoonstelling in Duitsland heeft een smaakbeoordeling van appelrassen plaatsgevonden. De rassen Sapora en Mairac kwamen hierbij als beste uit de bus.

Xenia is een nieuwe perenvariëteit waarvan de opbrengst zeer hoog is. "De productie is positief en ook de vruchtkwaliteit en bewaarbaarheid zijn goede punten. Het probleem van dit ras is dat de vruchten extreem groot zijn. Hierdoor is de marktwaarde nog een vraagteken en staat nog ter discussie in Duitsland", besloot Gerhard zijn verhaal.

Klik hier voor de fotoreportage van Kennisdag Fruitteelt 2011

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.