Retail ‘richt tuinbouwsector te gronde’

Andres Góngora van de Spaanse telerorganisatie Coag zegt dat retailers “excuses gebruiken” om prijzen onder de kostprijs te betalen. 
De grootste Europese supermarktketens betalen zo’n laag tarief voor tomaten, sla, citrus en andere producten, dat Spaanse telers systematisch niet genoeg geld ontvangen om hun productiekosten te dekken. Dit is wat Andres Góngora, coördinator van de Spaanse landbouworganisaties (Coag), beweert. Volgens hem liggen de prijzen, die aan de telers worden betaald, nu op zulke “verwoestende” niveaus dat de prijzencrisis (die de sector moet doorstaan sinds het seizoen van 2008/09) alleen maar verergert.

Onder vermelding van gegevens van het Spaanse Ministerie van Landbouw, beweert Góngora dat de belangrijkste versproducten van de Spaanse export –met inbegrip van citrus, appelen, tomaten, paprika, sla, komkommers en courgettes– tijdens het laatste trimester van 2011 “met verlies” verkocht zijn. De Coagambtenaar zei ook dat bepaalde producten, met name tomaten, gedurende het hele jaar verkocht werden voor prijzen die ver onder die van vorig seizoen lagen. 

De organisatie beschuldigde Europese supermarkten ervan in de eerste plaats verantwoordelijk te zijn voor de “verderfelijke situatie”, door hun gebruik van excuses zoals de E.coli-crisis, de economische recessie en een “verondersteld vraaggebrek” om zo prijzen onder de kostprijs op te leggen. “De handelaren zijn de kip die gouden eieren legt, aan het doden”, aldus Góngora. “Het doet hen niets dat ze de sector tot ondergang brengen, zolang de marges maar in hun voordeel werken”.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.