ABU verwacht toename aantal arbeidsmigranten tot 300.000 in 2015

Uit onderzoek onder leden van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) die buitenlands personeel bemiddelen, blijkt dat de verwachting is dat het aantal arbeidsmigranten verder zal oplopen naar 300.000 binnen 4 jaar. Binnen de metaalsector en voedingsindustrie wordt de grootste toename in de vraag naar buitenlands personeel verwacht. Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemiddelde verblijfsduur is gestegen van 9 naar 14 maanden.De overgrote meerderheid van de buitenlandse werknemers heeft de Poolse nationaliteit (79%). In 2010 was dat nog 91%. Tsjechen, Letten en Slowaken nemen steeds meer de plek van de Poolse werknemers in. Opvallend is dat steeds meer buitenlandse werknemers, ruim een op de drie, zelfstandig hun woonruimte regelen zonder tussenkomst van de uitzendonderneming. De ABU pleit voor meer short-stay (tijdelijke) woonvoorzieningen voor de groeiende groep buitenlandse werknemers.

Het aantal arbeidsmigranten dat jaarlijks door ABU-leden ter beschikking wordt gesteld is 48.254. Het aantal is ten opzichte van de vorige enquête uit 2010 licht gestegen. In 2010 was het aantal 47.610. In 2009 lag dat cijfer op 36.745. Ook is aan de ABU-leden gevraagd wat hun verwachtingen zijn voor 2015. Gemiddeld verwachten de respondenten dat het aantal van circa 200.000 nu zal stijgen tot 300.000 in 2015.

Verblijfsduur gestegen

De gemiddelde verblijfsduur, inclusief onderbrekingen door terugkeer naar het thuisland, van de arbeidsmigranten is 14 maanden. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van 2010, toen bedroeg dit nog 9 maanden.

Huisvesting

In het onderzoek komt verder naar voren dat van het totaal aantal buitenlandse werknemers (48.254) ruim 64% wordt gehuisvest door of namens de uitzendonderneming. De overige 36% van de buitenlandse werknemers regelt zelfstandig de woonlocatie.

Het huisvesten in eigen beheer op grootschalige complexen nam vorig jaar enorm toe in populariteit. Opmerkelijk is dat in 2011 andere huisvestingsvormen, zoals reguliere woningen, chalets en woonunits in populariteit zijn toegenomen.

Populaire streken

De meest populaire streken om te werken en tijdelijk te verblijven zijn de Duin en Bollenstreek en Aalsmeer en omstreken. Daarnaast is het aantal gehuisveste buitenlandse werknemers in de regio’s Westland, Noord- en Midden-Limburg flink gestegen. De meeste buitenlandse werknemers zijn laagopgeleid of ongeschoold en van alle buitenlandse werknemers in Nederland volgt bijna een op de tien Nederlands taalonderwijs via de uitzendonderneming.

Meer short-stay woonvoorzieningen

De druk op lokale huisvesting zal de komende jaren alleen maar groter worden. ABU-leden (57%) vinden dat er met name meer short-stay voorzieningen moeten worden ontwikkeld en woningbouwcorporaties daar hun rol in moeten nemen. ABU roept verder gemeenten op te komen tot een bed-voor-bed regeling om zo samen met uitzendbureaus bestaande huisvestingsproblemen op te lossen. Belangrijk is dat gemeenten daarvoor openstaan en serieus werk willen maken van het beschikbaar stellen van huisvesting voor een groeiende groep buitenlandse werknemers.

bron: ABU

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.