Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
8.000 hectare productie wordt afgestoten

Forse sanering agf-gigant Univeg

De Belgische groenten en fruitgigant Univeg gaat fors saneren. De multinational gaat zich meer met de kernactiviteit, de handel in groenten en fruit, bezig houden. Zo meldden wij vrijdag al in het persbericht. Een van de onderdelen van het ‘strategisch plan;’ zoals Univeg het zelf noemt, is het splitsen van de handelsactiviteiten in groenten en fruit en de eigen productie.

De productie-eenheden worden ondergebracht in een nieuwe onderneming: UNIVEG-fruitpartners. Volgens berichten in diverse Belgische kranten zou het gaan om 8.000 hectare boomgaarden in Costa Rica, Brazilië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Turkije. Univeg zoekt investeerders om een groot deel van de aandelen in UNIVEG- fruitpartners over te nemen. Univeg stoot ook de bloemen en bandendivisie af. Univeg heeft de afgelopen decennia een groot aantal bedrijven ingelijfd. Zo zijn het Nederlandse Bakker Barendrecht en de bekende Turkse kersenproducent en exporteur Alara eigendom van Univeg.

Appelrassen B3F-44 en -45

Het afstoten van de eigen plantages is een opvallende zet van de de raad van bestuur van het concern. De filosofie van de oprichter van Univeg, Hein Deprez, was juist om eigen productie en verkoop binnen een bedrijf te verenigen (verticale ketenintegratie). Begin vorig jaar nog maakte Univeg bekend met een eigen, exclusief appelras op de markt te willen komen. Het bedrijf kocht daarvoor de rechten van twee door het Belgische bedrijf Better3Fruit veredelde nieuwe rassen; B3F-44 en B3F-45. Beide selectienummers hebben Gala en Braeburn als kruisingsouder. In het plantseizoen 2009/10 zijn de eerste 20.000 bomen in België geplant. Voor komend plantseizoen 2011/12 zouden 45.000 bomen in opkweek zijn.

Bron: De fruitteeltkrant
 
Publicatiedatum: