Reclamebureau Blitz steekt draak met advertentie Fairwork

Aspergetelers neergezet als slavendrijvers

In een advertenties in vakbladen worden aspergetelers neergezet als slavendrijvers. De advertentie heeft de woede gewekt bij aspergetelers, zoals bij Wil Teeuwen van de firma Teboza uit Helden. "Stuitend", noemt LTO-vakgroepvoorzitter vollegrond Jan Roefs de advertentie 'Hollandse asperges, met de romige crème van moderne slavernij’ die deze week onder andere in het land- en tuinbouwvakbladen stond. De standsorganisatie wil contact opnemen met de organisatie Fairwork. Deze organisatie, die mede gesteund wordt door diverse overheidsinstanties, geeft aan op te komen voor slachtoffers van mensenhandel.Teeuwen maakt op Twitter van zijn hart geen moordkuil. 'Bedankt overheid dat wij als horeca en al zijn toeleveranciers in zo'n kwaad daglicht worden gesteld'. En: 'Het is te gek voor woorden.” Tuinbouw vecht om te overleven en krijgt extra duw in de rug'. De kritiek van Roefs richt zich met name op het generaliserende karakter van de advertentie. Daarin wordt opgeroepen bij een vermoeden van arbeidsuitbuiting of een andere vorm van wat wordt aangeduid als ’moderne slavernij’ dat te melden bij de arbeidsinspectie of te politie.

Jan Roefs, ZLTO-portefeuillehouder Vollegrondstuinbouw, heeft zich vrijdag al gedistantieerd van de advertentie in andere bladen. Maar toen was nog niet bekend dat hij ook in Nieuwe Oogst zou komen. "De pijn zit hem niet eens zozeer in het doel van de advertentie: goed personeelsbeleid. Maar de manier waarop hij wordt gebracht is generaliserend en stigmatiserend. Wij begrijpen dat telers boos zijn en zoeken intern uit hoe dit heeft kunnen gebeuren", reageert ZLTO.

Duurzame aanpak

Het is een scherpe advertentie, maar laat de angst niet leidend zijn, stelt de organisatie. ‘Als onze leden hun medewerkers correct behandelen, is er geen reden tot paniek. Laten we daarom met nog meer urgentie de knelpunten in werkgeverschap op een duurzame manier aanpakken.’ In het verlengde hiervan benadrukt LTO dat goed werkgeverschap boven alles gaat. "Alle medewerkers moeten onder de juiste omstandigheden kunnen wonen, werken en leven en moeten conform de afspraken in de CAO worden betaald, ongeacht hun nationaliteit’.

Noud Janssen van LLTB trok op Twitter gelijk het boetekleed aan: "Jarenlang inzet op goed werkgeverschap door overheid te grabbel gegooid in advertentie. Tot overmaat van ramp ook nog in onze Nieuwe Oogst. Blunder!"

Reclamebureau Blitz steekt de draak met de omstreden advertentiecampagne van Fairwork. Terwijl Fairwork de aspergeteelt koppelt aan slavenarbeid, spreekt Blitz van een eerlijk product, en lekker tot de laatste kruimel....Smakelijk!Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.