Importaandeel bio-producten in Duitsland geanalyseerd

De analyse van het buitenlandse aanbod in bio-producten op de Duitse biologische markt is afgerond. Dit is een initiatief van het Bundesprogramm Ökologischer Landbau. Het aandeel van de invoer van peulvruchten en erwten viel met 24 procent onverwacht hoog uit. De import hiervan zal een nog grotere rol gaan spelen wanneer de wet voor honderd procent biologisch voer voor varkens en pluimvee zijn intrede doet. Sojabonen zijn hierin ook belangrijk, momenteel wordt 76 procent daarvan ingevoerd. De teelt in Duitsland is haalbaar, maar niet zo eenvoudig, dus er is nog steeds aanzienlijk ontwikkelingspotentieel.

In groenten zijn wortelen veruit het best verkopende product. Op veertien procent van het wortelteeltareaal in Duitsland wordt biologisch gewerkt. Omdat individuele bedrijven hun teeltareaal onvoldoende kunnen verhogen, wordt nog 48 procent van de bio-wortelen geïmporteerd. Het zeer grote importaandeel van glasgroenten zoals tomaten (80 procent) en paprika's (90 procent) is te wijten aan het feit dat deze in Duitsland niet jaarrond groeien. De vraag naar regionale glasgroenten is echter zo groot, dat er nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Bio-appelen en bananen zijn de best verkopende fruitsoorten. Bananen worden natuurlijk voor 100 procent geïmporteerd, terwijl dit aandeel voor bio-appelen in 2009/2010 op 50 procent lag. Op negen procent van het totale appelteeltareaal van Duitsland wordt biologische geteeld. Deze teelt is echter nog erg afhankelijk van de weersomstandigheden.

Nederland blijkt de belangrijkste leverancier van biologische wortelen, uien en eieren te zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.