Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Humphrey Bindraban van Bima:

"Stijgende consumptie én concurrentie tropische groenten en fruit"

Tholen - Er is een duidelijke groei te zien in de consumptie van tropische en exotische groenten en fruit onder de autochtone bevolking. Dat zegt Humphrey Bindraban van het in de import van deze producten gespecialiseerde Bima uit Rotterdam. "Ook de Hollanders krijgen andere eetgewoonten. Ze gaan op reis en willen die gerechten hier ook eens proberen."



"Producten als cassave worden nu ook volop onder de autochtone bevolking gegeten. Ook de afzet van zoete aardappelen en bakbananen vertoont een stijgende trend. De exoten hebben een enorm potentieel, maar ook de concurrentie neemt fors toe", zegt Bindraban, die al sinds 1992 in deze branche actief is. "De winstmarges staan flink onder druk. Iedereen denkt rijk te worden van deze import, maar dat is niet meer zo."

Bindraban importeert zowel exotische groenten, zoals kouseband en knolgewassen als exotisch fruit, zoals mango's en avocado's uit Suriname. Hij belevert geen toko's, maar focust zich puur op de retailers in Nederland en Frankrijk. "Wat betreft het fruit zijn het geen gigantische volumes. De prijzen in Braziliƫ liggen bijvoorbeeld een stuk lager, maar Surinamers eten graag product uit eigen land!"

Ook zit er wel verschil in het product. Zo is volgens Humphrey Bindraban de Surinaamse kouseband wat dunner, mooier en ook gewilder dan het Thaise product. De voedselveiligheid van het Surinaamse product is volgens de importeur prima in orde. "De controles van de nVWA zijn streng en als het product niet in orde is wordt het direct aan de kant gezet." Overigens vinden de meeste Surinaamse producten niet hun weg naar Europa, maar naar Amerika en het Caribisch gebied.

Capaciteitsproblemen met luchtvracht zijn niet aan de orde. Meer last heeft de importeur van concurrentie uit Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, waar de lonen en vrachtprijzen een stuk lager liggen. Bima kijkt dan ook verder dan Suriname en haalt onder meer bevroren kousenband uit China. De toekomst ziet Bindraban met vertrouwen tegemoet. "We lijden nu onder de crisis, maar die is over een paar jaartjes echt weer over."

Voor meer informatie:
Humphrey Bindraban
Bima
Keilestraat 7 (Gebouw Opticool)
3029 BT Rotterdam
Tel.: (010) 477 97 39
Fax: (010) 476 14 18
E-mail