Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Fonteine, Algemeen Directeur Coöbra:

"Alles draait om het belang van de telers"

Tholen - Ongeveer twee jaar geleden werkten Brava en Greenpartners al samen op het gebied van bio. Sinds november zijn de bedrijven gefuseerd en werken ze op alle vlakken samen onder de naam Coöbra. Filip Fontaine, Algemeen Directeur van Coöbra, vertelt hoe de fusie is verlopen, waar de nieuwe coöperatie nu staat en hoe hij de toekomst ziet.



Het samengaan van Brava en Greenpartners is volgens Filip een logisch huwelijk. "We hebben een vergelijkbare bedrijfsfilosofie en zitten op hetzelfde denkspoor. We zijn aan elkaar gewaagd, maar de visies sloten bij elkaar aan." De fusie heeft duidelijk impact op de agf-handel. Volgens een woordvoerder uit de sector heeft de fusie de Belgische groentensector wakker gemaakt. Filip is het daarmee eens. "Door deze samensmelting staan we steviger in de markt en zitten we op het niveau van andere grote Belgische Veilingen. In een normaal jaar, dus zonder EHEC-crisis, verwachten we een omzet van 120 miljoen." De directeur geeft aan dat het fusie-traject razendsnel is verlopen. "Half mei kwam de fusie ter sprake en 15 november was het een feit."



De eenwording van de twee bedrijven heeft ook gezorgd voor tegenstand in de sector. "Niet iedereen nam de fusie in dank af maar over het algemeen reageerde de handel, retail en producenten positief. Maar wij vinden dat het draait om het belang van de telers, daar zijn we verantwoordelijk voor." De afnemers van Brava en Greenpartners waren voor een groot deel dezelfde. "Onze klanten zijn nu tevreden met het grotere pakket dat we bieden en we kunnen ze nu voorwaardelijk bedienen." Filip geeft aan dat de concurrentie op het moment hevig is. "Door de fusie gaan we moeilijker door één deur momenteel en anderen voelen zich bedreigd. Het vertrouwen is zoek. Dit is zeer te betreuren en we hopen dat dit een fase is waar we snel doorheen zijn. Het wordt een uitdaging om samen te gaan werken met andere veilingen."



De belangrijkste producten van Coöbra zijn nu witlof en tomaten. Fontaine benadrukt dat de klokverkoop een essentieel onderdeel blijft van Coöbra. "Het is niet het enig zaligmakende, maar het werkt en houdt iedereen scherp. Toch denkt Coöbra ook aan het belang van de teler op lange termijn en gaat verder dan alleen de spotmarkt. "We moeten ons wapenen tegen een herhaling van de EHEC-crisis en minder kwetsbaar worden. Het zou mooi zijn als producent en handelaren voor 3/4/5 jaar aan elkaar gebonden kunnen zijn. Door verticale integratie zouden telers zich beter kunnen indekken. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat men dan duidelijke afspraken maakt over volumes en vaste prijzen, gebaseerd op kostprijzen en met de klok als richtlijn. Hierdoor krijgt een teler een eerlijk inkomen en weet hij ook meer van tevoren.

De directeur ziet hierin een belangrijke rol voor Lava. "Tot drie jaar geleden voorzagen ze jaarcontracten, maar dit zorgt niet voor binding tussen klanten en telers. Een langdurige overeenkomst zorgt voor wederzijds vertrouwen, kan er custom made worden geproduceerd en prijsafspraken voor langere termijn worden gemaakt. Voor telers willen we de beste prijs uit de markt halen." Filip vindt het van groot belang dat ze als coöperatie hand in hand met de telers kunnen gaan. "Wij zien het leverrecht van de producent als voorrecht. Het is een eer dat ze met hun producten naar ons toekomen. Een band van vertrouwen is voor ons zeer belangrijk. We hebben twee soorten klanten: de supermarkten en de producenten."



"Coöbra heeft in dit nieuwe geheel taken op diverse gebieden. We moeten ervoor zorgen dat het contact en vertrouwen goed blijft. Daarnaast een goede kwaliteitsborging en ook op het gebied van logistiek en bemiddelen tussen de partijen zijn wij verantwoordelijk. We staan nu voor twee belangrijke uitdagingen, het evenwicht tussen langetermijn-afspraken en klok vinden. Zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Daarnaast is het belangrijk dat de de ideeën van Coöbra worden verkocht aan collega's. Lava moet verder evolueren. We moeten het belang van samenwerking zien."

Bij Coöbra zijn zo'n 1000 aandeelhouders en producenten aangesloten. 250 daarvan zijn actief. Filip verwacht niet dat op korte termijn veel nieuwe telers bij de groep zullen komen. "Er is veel interesse getoond, zeker vanuit Nederland, maar we zijn niet actief op zoek en willen eerst onze eigen club goed verzorgen. We gaan eerst voor de telers die we nu hebben en willen nu niet meteen de grootste veiling ter wereld worden."

De Algemeen Directeur ziet de toekomst vol uitdagingen tegemoet. "We moeten zoeken naar samenwerking met anderen en wat betreft de sector kan het alleen nog maar beter gaan. De tuinbouw gaat niet verdwijnen. De crisissen heeft iedereen aan het denken gezet en we zijn er sterker uitgekomen. Dit geeft hoop voor de komende jaren. De enige weg die we nu moeten gaan bewandelen, is de weg van samenwerking."

Klik hier voor een diagram met de omzetverdeling van Coöbra

Voor meer informatie:
Filip Fontaine
Coöbra
Locatie Zellik
Zone 4 Broekooi 100
1730 Asse
Tel: 02 481 08 88
Fax: 02 481 08 87
www.coobra.be