NEPG: hoogste aardappelproductie van de laatste 10 jaar

De NEPG (Northwestern European Potato Growers) publiceert de totale oogst van de 5 belangrijke aardappelproducerende landen. De totale oogst bedraagt 26.6 miljoen ton, 11.4% meer dan vorig jaar en meer dan het 10-jarig gemiddelde. Dit is het gevolg van voornamelijk hogere opbrengsten per ha en een kleine stijging van het areaal. Op dit moment staan de prijzen onder druk omdat telers aardappelen verkopen die minder geschikt zijn voor opslag. Er zal vraag zijn naar kwalitatief goede aardappelen gedurende het hele seizoen omdat de beschikbaarheid hiervan gering is.Opslagproblemen

België rapporteert dat een groot gedeelte van de opgeslagen aardappelen in verschillende regio’s aanzienlijke kwaliteitsproblemen heeft. Tienduizenden tonnen moesten eerder geruimd worden dan voorzien, of zijn afgezet als veevoer. De belangrijkste redenen zijn: natrot, vroeg spruiten, laag OWG en glasaardappelen. Hoge temperaturen gedurende de oogsttijd, problemen om de temperatuur omlaag te brengen en late meeldauw zijn de belangrijkste oorzaken. Ook de bakkwaliteit is niet optimaal. In andere landen is de opslag meestal onder controle, echter vergelijkbare opslagproblemen zijn gesignaleerd in Noord-Frankrijk en Zuidwest-Nederland.

Prijsniveau

Het huidige lage prijsniveau is het gevolg van overaanbod van telers die de winter niet willen afwachten. De NEPG ziet echter kansen: Het seizoen 2011/12 zou wel eens een volle maand langer kunnen duren door de vroege start, grote activiteiten bij de verwerkende industrie met vooral van buiten de EU een goede vraag naar gereed product. En verder een hoog niveau van afkeuringen bij de verwerkers waardoor er meer grondstof nodig zal zijn. Grote hoeveelheden worden afgezet als veevoer of zijn zelfs totaal verrot en minder bovenmaatse pootaardappelen zullen worden geëxporteerd.

Termijnmarkt

Het termijncontract aardappelen voor levering april 2012 kruipt langzaam omhoog, met een hoog volume openstaande contracten. Sommige verwerkers bieden al € 70 - € 80 per ton voor levering laat voorjaar. Hierop gebaseerd adviseert de NEPG haar telers de kwaliteit van het opgeslagen product nauwlettend te volgen.

Ierland

Tijdens de laatste NEPG vergadering in Harrogate voegde de Board Bia - The Irish Food Board zich bij de vergadering. Ook in Ierland is het aanbod door telers voldoende aangezien de oogst goed was. Ierland teelt plm. 10.000ha aardappelen zelf en importeert Maris Piper en Markies voor de friethandel, vroege Mediterrane aardappelen uit Cyprus en Italië en ‘baby’ aardappelen uit Frankrijk en Israël. Aardappelen voor opslag worden in Ierland zelf geteeld, bij voorkeur Ierse rassen zoals Rooster en geleverd afland of vanuit de opslag. Ierland heeft maar een kleine verwerkingscapaciteit voor chips.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.