Canadees onderzoek onthult geheimen blauwe bessen

Tholen – Blauwe bessen zijn een geliefde fruitsoort en dat is geen wonder. Zezijn lekker en ze zijn goed voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aanantioxidanten, stoffen die kunnen bijdragen tot het verminderen van natuurlijkecelschade in ons verouderend lichaam, wat kan leiden tot kanker, hart- envaatziekten en andere aandoeningen.

Nu was een onderzoeksteam van de Universiteit van Victoria onder leiding van bioloogdr. Peter Constabel in staat om als eerste in de wereld te onthullen hoe blauwebessen op moleculair genetisch niveau rijpen en antioxidanten, ook bekend alsflavonoïden, produceren. "We weten al veel over de chemische samenstellingvan blauwe bessen, maar tot nu toe heel weinig over hoe flavonoïde antioxidantenworden gevormd als het fruit rijpt", zegt Constable. "Deze nieuwekennis heeft een enorm potentieel voor de blauwe bessenteelt in BritishColumbia en uiteindelijk voor onze gezondheid".

In het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het internationale tijdschrift PlantPhysiology, heeft het team met gebruik van geavanceerde genomicatechnieken eengroot aantal genen weten te identificeren tijdens het rijpingsproces. Zijverviervoudigden het aantal nieuw ontdekte genen, informatie die nu beschikbaaris in de openbare databases.

Meer specifiek heeft het team genen geïdentificeerd die uitgeschakeld zijn tijdenshet rijpen van de bessen, die zorgen voor de bittere tannines, en ingeschakeldworden bij de productie van de blauw-paarse flavonoïde pigmenten.

Ze hebben ook een gedetailleerde chemische analyse van de flavonoïden gemaakten ontdekt dat de schil van de blauwe bessen de grootste verscheidenheid en hoeveelheid van deze gezondheidsbevorderende stoffenbevat. Samen met onderzoekers in Saskatchewan hebben ze ook een plantenhormoon gevonden dat een sleutelrol lijkt te spelen in het afrijpen van de bessen.

"Veredelaars kunnen onze resultaten gebruiken om te selecteren op een hoogantioxidantgehalte en een grotere controle over de rijping te krijgen",zei Constable.

Canada is 's werelds derde grootste producent van blauwe bessen. Achtennegentigprocent van de omzet van $ 1 miljard is afkomstig uit British Colombia, waarmeer dan 700 telers meer dan 40 miljoen kg bessen per jaar produceren.

De studie is de eerste in zijn soort, zegt Constable. "Ik ken geen anderevruchten, waar al deze onderzoeksmethodes zijn toegepast". 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.