Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht januari II

Staay en Fyffes groeien; Cor Disselkoen duikt onder

Vrijdagmorgen 14 januari 2011 is Robert Zwartkruis in Stockholm overleden, na een ziektebed van enkele maanden. "Robert vertrok reeds eind jaren '50 naar Stockholm en was vele jaren de Nederlandse schakel in Scandinavië toen talen nog een groter struikelblok vormden", memoreert Aad Troost. "Na een aantal jaren voor Stockholms Frugt Import gewerkt te hebben, sloot hij een samenwerking met American Foods en Lehmann & Troost BV voor Amerikaanse producten, hetgeen hem de naam Mr. America opleverde."

Halverwege januari trok de ooit zo grote fruithandelaar Cor Disselkoen weer eens veel bekijks op deze site. Hij stond op het punt om uitgeleverd te worden door de Nederlandse politie aan Polen in verband met valse beschuldigingen die bovendien vijftien jaar oud waren. Maar Cor zou Cor niet zijn, als hij zijn eigen weg ging, want hij dook onder.


Tijdens de BioVak in Zwolle werd de eerste editie van het Handboek Bio officieel overhandigd aan Harm-Evert Waalkens, tot dit jaar PvdA-kamerlid en een warm pleitbezorger van de biologische sector. Dirian Boekhout overhandigde hem het boek, dat na het Handboek AGF, Handboek Kasgroenten, Handboek Fruitteelt en de Holland Fresh Guide al weer de vijfde loot is aan de handboekenboom van Uitgeverij Boekhout.

Tijdens de eerste algemene ledenvergadering in 2011 van de VAST/SNG-leden is er een unaniem besluit genomen over het logo/beeldmerk en de naam van de nieuwe groep. Er is gekozen voor het beeldmerk TROFEE met daarbij AGF Partners. Er is gekozen voor TROFEE, daar de groep het huismerk TROFEE geleidelijk aan met meer producten in de markt wil gaan zetten. 


PlantLab slaagde er twee jaar geleden al in om sla en sierplanten zonder daglicht te laten groeien, maar het bedrijf uit Den Bosch had in januari een wereldprimeur te pakken. Het bedrijf is er als eerste in geslaagd om ook komkommers, courgettes, basilicum, bosuitjes, paprika's, mais, bonen en tomaten tot bloei te brengen en vrucht te laten dragen in het Plant Paradise. 

Op 25 januari gaven de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en Telersvereniging Conference (TVC) aan te willen samenwerken. Afgevaardigden van beide organisaties zijn dat overeengekomen. De samenwerking krijgt vorm door het formeren van een gezamenlijke werkgroep die zich gaat richten op het kwaliteitsvraagstuk. Beide organisaties willen de positieve energie in de sector benutten om concrete resultaten te behalen.

De Raad van Commissarissen van ZON Holding benoemde eind januari Hans List tot commercieel directeur, als opvolger van Annemieke Rijke (Commercieel directeur a.i). Hans List maakt naast algemeen directeur Frans van Dijck en directeur vastgoed Jan Janssen deel uit van de directie van ZON Holding. Inmiddels is Van Dijck alweer vertrokken en is het vertrek van Janssen aanstaande.

Fyffes kocht eind januari - onder voorbehoud van een goedkeuring door de Duitse mededingingsautoriteit - een aandeel van 33,3% in het Duitse bedrijf 'Fruchtimport vanWylick GmbH'. Fyffes verwacht dat deze transactie zal bijdragen aan het verhogen van de winst in 2011. VanWylick is een van de toonaangevende agf-bedrijven op de Duitse markt. Het bedrijf heeft een netwerk van bananenrijping- en distributiecentra in heel Duitsland en producenten wereldwijd, die produceren voor klanten in de retail- en detailhandel.

Met een verse naam en een verse start, lanceerden FreshPlaza en AGF eind januari, vlak voor de Fruit Logistica, een nieuw online netwerk voor de wereldwijde agf-sector. Dit netwerk is ‘tacler’ genoemd en wordt op dit moment getest. Hiermee wordt de internationale lezersgroep van meer dan 55.000 professionals uit onze branche ingebracht in een enkele pool van potentiële business partners uit de agf-branche. Door dit te doen, wordt er een platform gecreëerd waardoor businesscommunicatie beter, sneller en goedkoper wordt gemaakt

En ook de Staay Food Group blijft maar groeien. In januari heeft de groep, middels haar Argentijnse vennootschap "Savasun Fresh SA" 100 % van de aandelen van een citrusplantage in Corrientes, Noord Oost Argentinië verworven. Op dit bedrijf worden citrusvruchten geteeld op een oppervlakte van 150 ha. Met deze acquisitie verstevigt Staay Food Group haar positie als sourcings-partner voor Argentijns fruit. 

Het had eind januari voor een groep Nederlandse telers een mooie excursie naar Egyptische aardbeienbedrijven moeten worden, maar van aardbeien kijken is door de onrust in Egypte niets gekomen. Ralph Bogers van CLTV Zundert, die twee collega's bij de groep had zitten, vertelde op deze site dat de groep in de nacht van vrijdag op zaterdag op het vliegveld heeft overnacht. Zaterdagochtend vertrokken de telers naar het hotel. "Er was sprake van een vrij dreigende situatie, waarbij er tanks voor het hotel stonden en een gebouw naast het hotel in brand stond."



Tot slot had deze site eind januari een interview met Hans van den Heuvel van HillFresh, die vertelde zich te willen profileren naar de markt door middel van ketenintegratie. "Wij verzorgen de afzet van producenten wereldwijd. We integreren hierbij volledig in de keten . Hiermee creëren we een korte keten, waarbij beide partijen sterk van elkaar afhankelijk zijn. Dit heeft financiële voordelen, maar geeft ook een grote wederzijdse betrokkenheid."