€ 45 miljoen extra voor gedupeerde telers na EHEC

Er komt € 45 miljoen extra beschikbaar voor tuinders die schade leden door de EHEC-crisis. Dat hebben de Europese ministers van financiën besloten, meldt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Het Europees Parlement stemde eerder in met het voorstel om € 250 miljoen beschikbaar te stellen. Uit de onderhandelingen over het budget van de Europese Unie voor 2012, gevoerd tussen het Europees parlement en de Europese ministers van financiën, blijkt dat daar maar € 45 miljoen van overblijft. 

'Dat bedrag was het maximaal haalbare', zegt De Lange. 'De kaasschaaf gaat over het hele budget en geen van de ministers van financiën wilden er een cent bij doen.' De Lange zette zich samen met LTO de afgelopen maanden in voor een extra fonds voor getroffen telers. Nederland krijgt ongeveer 5 miljoen van de 45 miljoen. De €45 miljoen komt bovenop de 150 miljoen die vorig jaar al beschikbaar werd gesteld door de Europese Commissie. 

Promotie 

Ook wordt er een budget van 17 miljoen voor promotie beschikbaar gesteld. Lidstaten kunnen hier middels cofinanciering gebruik van maken. Ook wordt verwezen naar maatregelen om beter te kunnen reageren op een dergelijke marktcrisis. In de voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013 worden daartoe ook al suggesties gedaan.

Naar schatting liepen Nederlandse telers en het bedrijfsleven vorig jaar bijna € 200 miljoen schade op door de EHEC-crisis. 

Bron: Nieuwe Oogst


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.