Geen gevaarlijke hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit

Restjes van gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit in Nederlandse winkels vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. In 2010 werden 21 partijen aangetroffen die de gezondheidsnorm overschreden, maar de meeste hiervan zijn door de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) onderschept. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Die conclusie trekt het Voedingscentrum uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters die de nVWA in 2010 heeft genomen.

Het Voedingscentrum benadrukt dat partijen met teveel gewasbeschermingsmiddelen in principe nooit in de winkel mogen komen. Producenten moeten dan ook hun best doen om geen of zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken om het risico op overschrijdingen nog kleiner te maken. Het Voedingscentrum staat ook achter de boetes en andere sancties die de nVWA uitdeelt aan producenten die de normen overschrijden.

Gelukkig bevatten groente en fruit in de Nederlandse winkels zelden een gevaarlijke hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Dat zegt Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum, op basis van een beoordeling van de gevonden overschrijdingen door het RIVM. Enkele producten die tijdig uit de handel zijn genomen, hadden een gevaar kunnen vormen voor een gevoelige consument, als die erg veel van juist deze partij zou hebben gegeten. Het ging om producten als paksoi en kousenband, geïmporteerd uit landen buiten Europa.

Op groente en fruit zitten regelmatig restjes van meerdere gewasbeschermingsmiddelen. Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt gekeken naar de effecten van het individuele gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid, niet van combinaties. Peters: "Het RIVM en de EFSA geven aan dat meer onderzoek gewenst is naar de zogenaamde cumulatieve (opgetelde) effecten van gewasbeschermingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme." Uit eerder RIVM-onderzoek naar een groep van verschillende gewasbeschermingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme blijkt dat het cumulatieve effect op jonge kinderen verwaarloosbaar gevaar oplevert. Peters:
EFSA is aan het onderzoeken of er nog andere combinaties van gewasbeschermingsmiddelen bestaan, die onderzocht moeten worden in dit kader."

De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen is sowieso uiterst klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. Het maakt ook niet uit in welke winkelketen je groente of fruit koopt. Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat geen duidelijke verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens.

Groente en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, kalium, ijzer, foliumzuur, vitaminen en vezels. Voldoende groente en fruit eten verkleint bovendien het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. "De zeldzame overschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen doen hieraan niets af", zegt Peters. Het echte gevaar voor de volksgezondheid is het teveel aan energie, zout en verzadigd vet en het gebrek aan vezels in onze voeding. Dat eist duizenden slachtoffers per jaar."

Opvallend genoeg werd bij geen enkele geteste partij groente of fruit van Nederlandse bodem een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Wie gewasbeschermingsmiddelen om principiële redenen geheel wil vermijden, kan groente of fruit kiezen die biologisch is geteeld.

Helpt het wassen van groente en fruit om gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen? Het Voedingscentrum raadt aan om te allen tijde groente en fruit voor consumptie met water te wassen. Hiermee verwijder je vuil en stof. Niet alle restjes van gewasbeschermingsmiddelen worden verwijderd met wassen. Een deel van het gewasbeschermingsmiddel zit namelijk in het product. Dat is niet erg, want de hoeveelheid is te klein om gevaarlijk te zijn voor je gezondheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.