5 jaar na E. coli uitbraak moeten telers nog steeds vechten


Verenigde Staten – Vijf jaar na het uitbreken van het E. coli virus, moeten de telers in Salinas Valley nog steeds vechten om het vertrouwen van de consument terug te winnen. 

Onderzoekers traceerden spinazie die was geteeld en verpakt in deze regio aan het dodelijke virus waar drie mensen aan stierven en nog eens 206 mensen ernstig ziek van werden. Tot nu toe zijn de telers in staat geweest om een tweede uitbraak te voorkomen. 

De telers en verwerkers in Salinas Valley hebben bijna elke stap van het productieproces herzien. Van het zaaien van de zaailingen tot het oogsten en het wasten van de gewassen. Ook hebben zij een verdrag opgesteld voor de staat over hoe 14 verschillende bladgroenten het beste kunnen worden beschermd. Dit verdrag wordt landelijk als voorbeeld gesteld.

Kritisch onderzoek
Sommige telers zijn er mee gestopt in reactie op het scala aan nieuwe regels en de inkomsten van spinazie die nog steeds niet op hetzelfde niveau zitten als voor 2006. Vorig jaar produceerde Monterey County $127.5 miljoen aan spinazie in vergelijking met $188.2 miljoen in 2005, zo valt te lezen in rapporten. Daar komt nog eens bovenop dat alle grote, landelijke voedselketens, van McDonald's tot Walmart, willen kunnen garanderen dat hun groenten helemaal schoon zijn. Dit betekent dat er geen vee mag grazen in de buurt van een spinaziebedrijf, dat er geen wilde zwijnen mogen rondlopen, dat de medewerkers op de bedrijven allemaal haarnetjes en handschoenen moeten dragen en dat er geen rapporten verloren mogen gaan. Sommige voedselketens zenden zelfs inspecteurs langs zonder aankondiging. 

Toch gebeurt het nog steeds dat er producten moeten worden terug geroepen. Zelfs op 17 november 2011, werden er nog voorverpakte salades teruggeroepen nadat er sporen van E. coli in een monster waren aangetroffen. De toezichthouders konden niet meteen zeggen waar de groente vandaan kwam. 

Wortel van de problemen
Sinds de grote E. Colli uitbraak in 2006 zijn de problemen wel kleinschaliger en minder frequent, zo zeggen officials van de FDA en het Californische Departement voor Publieke Gezondheid. 'We zien geen grootschalige uitbraken meer,' zo zegt Patrick Kennelly, het hoofd van voedselveiligheid. 

Toch brengt het telen van bladgroenten volgens experts nog steeds speciale uitdagingen met zich mee met betrekking tot de voedselveiligheid. 'We moeten wel onthouden dat het kant-en-klaar voedsel is. We koken het niet, we blikken het niet in. Er is geen fase waarbij de micro-organismen worden gedood voor consumptie,' vertelt Robert Gravani, een professor voedselwetenschappen aan Cornell University.

Sommige telers hebben het opgegeven. 'Er kwamen continu nieuwe regels bij, meer inspecties, meer papierwerk, meer belastingen,' zo vertelt Chris Bunn, de vierde generatie in een teeltbedrijf in Salinas Valley. Hij stopte twee jaar na de uitbraak in 2006. 'Ik mis het ontzettend,' vertelt Bunn. 'Het was geweldig werk om te doen.'

Bron: mercurynews.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.