Weinig Surinaamse groenten in Nederland verkrijgbaar

Zaterdag hebben de assembleeleden Rabin Parmessar, Oesman Wangsabesari en Ronny Asabina een rondleiding gehad bij Amar NV, een landbouw import- en exportbedrijf in Rotterdam. Amar plant Surinaamse groenten in kassen. Directeur Amar Singh heeft de assembleeleden een rondleiding gegeven. Singh heeft zijn bezorgdheid geuit over de export van Surinaamse groenten naar Nederland. Nederland kijkt nog door de vingers bij groente-exporten uit Suriname.

Maar vanaf januari 2012 worden de regels strenger. Singh zegt dat de kwaliteit van Surinaamse groenten niet beantwoordt aan alle eisen van Nederland. Ook is Suriname niet in staat voldoende groente te leveren die Nederland nodig heeft. Hij is daarom begonnen de Surinaamse groenten zelf te planten in kassen. Peper, tayerblad en amsoi plant hij al jaren. Nu is hij bezig met een experiment met oker. In Suriname moet goed gekeken worden naar de kwaliteitseisen. Bovendien moet per kilo USD 1,50 betaald worden aan ‘documentskosten’. Bij exporten van 1000 kilo groente wordt alleen al aan documentskosten USD 1500 betaald. Daar komen nog vrachtkosten bij.

De assembleeleden zeggen de problemen in De Nationale Assemblee en met de regering te zullen bespreken. Ze willen dat er maatregelen komen, zodat Suriname kan voldoen aan de kwaliteitseisen van Nederland. Ook moet Suriname in staat zijn te voldoen aan de vraag. Singh zegt dat met groentetelers afspraken worden gemaakt over afzet, maar dat ze niet in staat zijn de juiste hoeveelheid te leveren. Singh is al 20 jaar in Suriname actief. Hij exporteert nu op kleine schaal groente uit Suriname. Hij is nog altijd bereid in Suriname te komen investeren, mits er ‘maatregelen’ van overheidszijde komen.
 
Bron: Dagblad Suriname

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven