Ras is productief, smaakvol en geschikt voor export

Zuid-Afrikanen ontwikkelen nieuw pruimenras: African Delight

Tholen - Zuid-Afrikaanse fruittelers hebben met African Delight een nieuw pruimenras dat naar verwachting de concurrentie op de internationale markten aan kan gaan. De pruim, ontwikkeld in Zuid-Afrika’s fruitregio Boland bij Kaapstad, blijkt populair te zijn bij de lokale consumenten en experts voorspellen dat het ook een zeer concurrerend product voor buitenlandse consumenten kan worden.

Ongeveer 100 telers woonden recent een open dag bij in de regio om de oogst te bespreken en de vooruitgang die wordt geboekt met de teelt van African Delight. De resultaten blijken zelfs beter te zijn dan verwacht en de eerste berichten van zich bedreigd en bezorgd voelende concurrenten zijn al in de buitenlandse pers verschenen, waaronder berichten dat het ras voor een felle concurrentie met Chileense producten kan leiden. Manager Jacques du Preez van Hortgro Services, dat de telersverenigingen van de Zuid-Afrikaanse bladverliezende fruitsector vertegenwoordigt, bevestigde de berichten in de media en zegt dat in dit stadium de telers geen overlap willen met de Chileense producenten, maar wel in het latere deel van het seizoen. Dit kan echter veranderen in de toekomst.

Hij voorspelde dat de productie van het ras binnen 5 jaar met 759 procent zal toenemen, van 144. 000 dozen dit seizoen tot 1.239.000 dozen van 5,25 kg in 2015/16. Het kan een top vier ras worden in Zuid-Afrika voor de export. "African Delight is nog nieuw voor onze telers, maar het is gemakkelijk te telen en het is een zelf bestuivend ras. "De opbrengsten zullen naar verwachting goed zijn en er is een markt voor. Het is een laat rijpend ras wat de afzetperiode langer maakt", aldus Du Preez.

Het ras werd ontwikkeld door de Dienst Landbouwkundig Onderzoek en in licentie gegeven aan Culdevco (Pty) Ltd. "Het ras is populair vanwege de zoete smaak en voldoet aan de minimumnormen voor suikers die nodig zijn voor export", zegt Du Preez.

"Europa en de U.K. zijn de grootste exportbestemmingen van Zuid-Afrika, ondanks de recente Amerikaanse beslissing om Zuid-Afrikaans steenfruit toe te laten in het land. "In termen van volume zie ik niet dat we de competitie met Chili op de Amerikaanse markt aankunnen. Andere markten, zoals het Midden-Oosten, zijn veel aantrekkelijker", aldus Du Preez.

De verwachting is dat de regio dit seizoen voor 9,3 miljoen rand (ongeveer 1,2 miljoen dollar) pruimen zal exporteren. De totale waarde van steen- en pitfruit en druiven bedraagt gemiddeld 8,8 miljard rand (ongeveer 1,1 miljard US dollar) per seizoen.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.