

Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- "Broccolimarkt in brand, bloemkool blijft op niveau en witlof onder druk”
- "Sinds Corona is de omzet van voorverpakte granaatappelpitten en ontkroonde aardbeien de hoogte ingeschoten"
- Uit de oude doos: Farm Frites, een weekproductie van 1.800 ton
- Zuid-Afrika treft regeling met EU voor het inklaren van gestrande containers met citrus in Europese havens
- Update droogte: "Om deze droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag gaan regenen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Blauwe bessen versterken goede darmbacteriën
Tholen – In een onderzoek met vrijwilligers blijkt dat het dagelijks drinken van sap met wilde blauwe bessenpoeder het niveau van gunstige bifidobacteriën in de darmen vergroot. Na zes weken consumptie van een glas van de blauwe bessendrank werd een significante toename van Bifidobacterium waargenomen, terwijl er geen veranderingen werden waargenomen bij andere bacteriële soorten, waaronder Bacteroides en Clostridium coccoides.
"De bessendrank kan ook interessant zijn als basis voor het formuleren van 'functionele' drankjes die de waargenomen positieve prebiotische activiteit van de bessencomponenten met de probiotische activiteit van levende Bifidobacterium en / of Lactobacillus-stammen kunnen combineren," melden onderzoekers van de Universiteit in Milaan in.
De belangstelling van de consument voor blauwe bessen en de verbindingen die ze bevatten is in de afgelopen jaren toegenomen. Na de bekendmaking van de resultaten van onderzoeken blijkt dat ze een breed scala van voordelen bezitten voor de gezondheid, voornamelijk voor de gezondheid van de hersenen en het verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer.
De gunstige effecten van de blauwe bessen worden gekoppeld aan hun flavonoïden en dan vooral anthocyanen en flavanolen.
De bifidobacteriën verhogende effecten van bosbessen kunnen worden gekoppeld aan de polyfenolen, vezels of de vitamine K in de bessen.
"Het resultaat van dit onderzoek veronderstelt dat regelmatige consumptie van een glaasje bessensap gunstig is voor de samenstelling van de intestinale microbiota, meer in het bijzonder voor de bifidobacterie, die behoort tot een van de meest gezondheids bevorderende bacteriegroepen", aldus de onderzoekers.
Publicatiedatum:
Auteur:
Adri
©
AGF.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector: