Blauwe bessen versterken goede darmbacteriën

Tholen – In een onderzoek met vrijwilligers blijkt dat het dagelijks drinken van sap met wilde blauwe bessenpoeder het niveau van gunstige bifidobacteriën in de darmen vergroot. Na zes weken consumptie van een glas van de blauwe bessendrank werd een significante toename van Bifidobacterium waargenomen, terwijl er geen veranderingen werden waargenomen bij andere bacteriële soorten, waaronder Bacteroides en Clostridium coccoides.

"De bessendrank kan ook interessant zijn als basis voor het formuleren van 'functionele' drankjes die de waargenomen positieve prebiotische activiteit van de bessencomponenten met de probiotische activiteit van levende Bifidobacterium en / of Lactobacillus-stammen kunnen combineren," melden onderzoekers van de Universiteit in Milaan in.

De belangstelling van de consument voor blauwe bessen en de verbindingen die ze bevatten is in de afgelopen jaren toegenomen. Na de bekendmaking van de resultaten van onderzoeken blijkt dat ze een breed scala van voordelen bezitten voor de gezondheid, voornamelijk voor de gezondheid van de hersenen en het verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer.

De gunstige effecten van de blauwe bessen worden gekoppeld aan hun flavonoïden en dan vooral anthocyanen en flavanolen.

De bifidobacteriën verhogende effecten van bosbessen kunnen worden gekoppeld aan de polyfenolen, vezels of de vitamine K in de bessen.

"Het resultaat van dit onderzoek veronderstelt dat regelmatige consumptie van een glaasje bessensap gunstig is voor de samenstelling van de intestinale microbiota, meer in het bijzonder voor de bifidobacterie, die behoort tot een van de meest gezondheids bevorderende bacteriegroepen", aldus de onderzoekers.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.