Strengere controles groente en fruit van buiten EU effectief

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de strengere controles op groente en fruit van buiten de EU effectief blijven. Op producten uit de derde landen die door de Europese Unie zijn aangewezen, is in de meeste gevallen een duidelijke afname te zien van het aantal residu-overschrijdingen en van het aantal middelen per monster.

Op basis van de Europese Verordening 669/2009, die sinds januari 2010 van toepassing is, neemt de NVWA monsters van door de Europese Commissie aangewezen groente en fruit uit bepaalde derde landen. Deze partijen worden bij invoer vastgehouden en gecontroleerd op aanwezige gewasbeschermingsmiddelen. De NVWA geeft de partij pas vrij als blijkt dat er geen residu-overschrijdingen zijn gevonden.

In de periode juli 2009 - juni 2011 heeft de NVWA ruim 8000 monsters genomen. Daarbij trof zij 41 overschrijdingen van de gezondheidscriteria aan, vooral bij producten uit Thailand, India, Egypte en de Dominicaanse Republiek. In deze periode betrof het met name potentiële ARfD-overschrijdingen. Het is dan niet meer zeker of het om een veilig product gaat.

Producten uit niet-EU landen voldeden vaak niet aan de wettelijke norm (MRL). De meeste overtredingen kwamen voor bij producten uit Vietnam (46%), India (35%), China (32%), Thailand (19%), Kenia (22%), de Dominicaanse Republiek (13%) en Egypte (12%). Een nieuwkomer in deze opsomming is Vietnam. Dit komt vooral door kruiden en pepers. Producten, waarin vaker een overschrijding te zien was, zijn: pepers, bonen (inclusief kousenband), erwten (inclusief peultjes/sugar snaps) en Aziatische broccoli.

In 2012 voert de NVWA het al ingezette beleid uit 2011 verder uit. Dit betekent dat zij minder controles uitvoert bij producten uit Nederland en de EU, maar juist meer importproducten van buiten de EU controleert.

Bron: Blik op Nieuws

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.