Telers profiteren van regionaal pootgoed initiatief

Kenia – In Oost-Afrika wordt een nieuwe pootgoed strategie toegepast waar meer dan 150.000 Afrikaanse telers, waaronder veel Kenianen, van moeten gaan profiteren. Deze methode moet de oogst met 20% gaan verhogen om de telers zo weer hoop te geven in een gewas dat velen hebben opgegeven vanwege de lage opbrengsten. 

Het initiatief van het International Potato Centre (CIP), is erop gericht om grote aantallen rassen te produceren door middel van snelle vermenigvuldiging. Hierdoor ontstaat er binnen 3 veldgeneraties evenveel kwalitatief goed pootgoed als er normaal gesproken binnen 7 veldgeneraties wordt afgeleverd. Met deze methode zijn de productiekosten lager en is er minder kans op besmetting met plagen of ziekten.

Het programma moet de inkomens van kleine telers verhogen, de voedselveiligheid verbeteren en de landbouwgebieden in vijf landen uitbreiden. Volgens Ricardo Labarta, een econoom in dienst van CIP, gaat het project $15 miljoen kosten en zal het $128,7 miljoen gaan opleveren. De opbrengst zal naar verachting stijgen met 156%. 

Daarnaast zal het de aardappeloogsten in de vijf beoogde landen met 20% verhogen met als doel om de opbrengsten van de teeltbedrijven met 15% te doen stijgen. Daarnaast moet dit meer zakenmogelijkheden gaan bieden aan minstens 240,000 kleine aardappeltelers. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.