bestrijding is moeilijk

Drosophila suzukii bedreigt Europese fruitteelt

Drosophila suzukii, een van oorsprong Japanse fruitvlieg, vormt een ernstige bedreiging voor de Europese wijn- en fruitteelt, zo waarschuwt de European Plant Protection Organisation (EPPO).

De fruitvlieg, waarvan het mannetje vleugels heeft met kenmerkende zwarte stippen, werd in 2009 waargenomen in Trentino in Italië, maar heeft zich ondertussen verspreid in Südtirol, Frankrijk, Spanje, Slovenië en sinds deze zomer ook in Zwitserland. De Drosophila suzukii is maar een van twee types fruitvliegen die ook gezonde vruchten beschadigen door zijn eitjes in druiven en andere fruitbessen te leggen. Larven eten het fruit daarna van binnenuit op. Bestrijding is bijzonder moeilijk, want de vliegjes leggen hun eieren net voor de vruchten rijp zijn, zodat een behandeling met insekticiden niet meer mogelijk is. Alleen strenge hygiënemaatregelen kunnen de fruitvlieg bestrijden. Afgevallen vruchten moeten direct verwijderd en vernietigd worden. Dat kan door ze minstens dertig centimeter diep in de bodem te begraven, door ze in te vriezen of door ze in afgesloten zakken te bewaren tot de vliegen en larven afgestorven zijn. Wetenschappers gaan ervan uit dat Drosophila suzukii zich de komende jaren over gans Midden- en Zuid-Europa zal verspreiden. De vlieg werd eerder al geïntroduceerd in Noord-Amerika en heeft daar al ernstige schade aangericht.

Bron: 6minutes.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.