Vogelschade in fruitteelt neemt steeds meer toe

Schade aan hardfruit door pikkende vogels verzesvoudigde de afgelopen 10 jaar. De gemelde schade ligt tussen de € 1 miljoen en € 2 miljoen, meldt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Uit onderzoek blijkt dat zangvogels ooit ontdekten dat fruit lekker is en dat zij deze informatie kunnen doorgeven. Henk Kloen van het CLM: 'Vooral mezen leren van elkaar. Opgedane kennis verspreidt zich snel onder soortgenoten.'

Kloen onderzocht in samenwerking met 4 Betuwse hardfruittelers de omvang van het probleem en de mogelijke oplossingen. Hij presenteerde de resultaten tijdens de Utrechtse fruitteeltdag in Houten.

Zangvogeltjes en kraaiachtigen pikken van begin augustus tot de pluk aan het rijpende fruit. Vaak verergeren wespen de schade daarna door de gaatjes uit te hollen. Een adequaat middel om vogels te weren, is nog niet gevonden. 'Speciale vogelwerende geluiden lijken nog het meest te helpen', stelt Kloen. Hij riep de aanwezige fruittelers op om hun pikschade ook te melden.

Bron: NieuweOogst.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.